GündemKar Ukrayna’dan sesi Karadeniz’den

Kar Ukrayna’dan sesi Karadeniz’den

12.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kar, gök gürültüsüyle yağdı. Meteoroloji mühendisleri Prof. Kadıoğlu ve Prof. Şen, bu duruma Karadeniz üzerindeki ılık havanın Ukrayna’dan gelen soğuk havayla karışmasının neden olduğunu söyledi

Kar Ukrayna’dan  sesi Karadeniz’den

İstanbul’da, özellikle trafik sorununa neden olan kar yağışı genellikle yağmurlu havalarda yaşanan bir doğa olayına da neden oldu: Gök gürültüsü ve şimşek. “Kar gök gürültüsüyle neden yağar?” sorusuna cevap veren meteoroloji mühendisleri Prof. Mikdat Kadıoğlu ve Prof. Orhan Şen, “thunder snow” olarak anılan gök gürültülü kar yağışının Karadeniz’in ılık suyunun etkisiyle yaşandığını söyledi.
Kentte önceki gün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, dün tüm gün etkili oldu. Kar gök gürültüsüyle yağdı.
Karlı havalarda nadir görülen bu meteroroloji olayını Milliyet’e değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Prof. Dr. Orhan Şen, yer ve gökyüzü arasındaki sıcaklık farkının nadir de olsa gök gürültülü kar yağışına sebep olabileceğini söyledi.

Önce eriyip sonra donuyor
Prof. Kadıoğlu, İstanbul’da kar yağışıyla etkili olan yıldırım, şimşek ve gök gürültüsünün temel nedeninin Karadeniz’in ılık suyu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ukrayna’dan gelen soğuk ve kuru hava, Karadeniz üzerinden geçerken ısınıyor ve nem kazanıyor. İstanbul’a gelen hava katmanları en altında soğuk hava, ortada ılık, üstte de soğuk hava şeklinde oluşuyor.
Karadeniz’in su sıcaklığı, yaklaşık 11 derece. Ama hava katmanlarının üst kısmında sıcaklık -10 derecelerde. Sıcak havanın soğuk hava katmanları arasına girişi gök gürültüsü ve karın topak halinde yağmasına sebep oluyor. Kar aradaki sıcak katmanda eriyor, yere yakın kısımda tekrar donuyor ve topak haline geliyor. Yıldırım, şimşek, gök gürültüsü ve topak kara, Karadeniz’in sıcak suyu neden oluyor.”

‘Atmosfer kararsız’
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen de, meteorolojide gök gürültülü kar yağışının ‘atmosferin karasızlığı’ olarak değerlendirildiğini belirtti. Şen, “Karlı hava Karadeniz’den geldiği için Karadeniz’i geçerken sıcak havayla etkileşime girdi. Yerde sıcaklık 3 derecelerdeyken yukarIda -13 derecelerde seyderen bir hava hareketi. Meteorolojide nadir de olsa görülen bir olay.”

Yazarlar