GündemKALP DOSTU YILBAŞI MENÜSÜ

KALP DOSTU YILBAŞI MENÜSÜ

30.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı sofrasına dikkat. Ağır yemek kaçamakları bir geceliğine de olsa kalp ve damar sağlığını tehlikeye sokabiliyor.

KALP DOSTU YILBAŞI MENÜSÜ

Özellikle risk taşıyan kişiler menü seçimine özellikle dikkat etmeli. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut’a göre hem mideye hem de kalbe hitap edecek yılbaşı menüsü için işlenmiş et ürünlerinden ve hamur işlerinden uzak durmak gerek. Doç. Dr. Karabulut’un kalp dostu menüsü ise şöyle:

Haberin Devamı

ORDÖVR TABAĞI: Neredeyse ana yemek ile yarışacak tabaklardan uzak kalınmalı. 1 dilim keçi sütlü otlu peynir, 1 tane zeytinyağlı yaprak dolması, 1 kaşık yoğurtlu semiz, 4-5 adet yeşil zeytin, 1 adet küçük salatalık, 3-5 adet taze ceviz ile sağlıklı bir tabak hazırlanabilir. Salam, pastırma gibi işlenmiş et yerine, füme somon ya da salamura balık tercih edilebilir. Özellikle yüksek tansiyon hastaları tuz oranı yüksek salamura gıdalardan uzak kalmalı.

ÇORBA: Brokoli çorbası seçilebilecek en sağlıklı çorbalardan biri. Kolesterol düşürücü etkisi de olan brokoli vücuttaki iltihabi reaksiyonları azaltarak detoks görevi üstleniyor. Alternatif çorba arayışı içinde olanlar balık çorbası tercih edebilir.

Haberin Devamı

BAŞLANGIÇ: Enginar başlangıç için mükemmel bir tercih. Kolesterolü düşürüyor, tansiyonu düzenliyor, kalp ve damar sağlığını koruyor. Kereviz, havuç ve bezelye parçacıkları ile enginar yemeği zenginleştirilebilir.

ARA SICAK: Ülkemizde ara sıcak denilince akla börek çeşitleri gelirken, börek yerine daha sağlıklı tercihlere yönelinmeli. Kuru biber dolması ya da barbunya pilaki tercih edilebilir.

SALATA: Roka, tere otu, maydanoz, marul gibi mevsim yeşilliklerinden oluşan yağsız bir salatayı limon ve sirke ile tatlandırabilirsiniz. Nar taneleriyle de salata zenginleştirilebilir.

ANA YEMEK: Fırınlanmış hindiyi rahatlıkla tüketebilirsiniz ancak derisini yemeyin. Et tercihi yapacaklar, yağ oranı az dana antrikot ya da fırınlanmış soğan kebabı tercih edebilir. Buğuda pişirilmiş kalkan balığı da yılbaşı sofranıza özel ana yemek olabilir. 2 dilim tahıl ekmeği tüketilebilir.

TATLI: Hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak kalmak, kalp ve damar sağlığı için çok önemli. Sütlü tatlıların sindirimi daha rahat, insülin salınımına etkisi de göreceli olarak daha az. En iyisi tatlı yerine meyve yemek. Örneğin küçük kase taze nar, orta büyüklükte yaş hurma, ananas ve kivi seçilebilecek mevsim meyvelerinden.

İÇECEK: En sağlıklı içecek tartışmasız su. Alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalı. İlle de alkol alınacaksa bir kadeh kırmızı şarap tercih edilebilir. Nane ile zenginleştirilmiş tuzsuz ayran ve şalgam sağlıklı alternatif içecekler arasında.

Haberin Devamı

Kuruyemiş: Özellikle taze ceviz, badem, fındık, fıstık ve leblebi tercih edilebilir. Tuzlu ve işlenmiş kuruyemişlerden uzak durmakta fayda var. Kuruyemişleri şekersiz kahve ya da şekersiz çay ile birlikte rahatlıkla tüketebilirsiniz. l ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul