28.04.2018 - 15:30 | Son Güncellenme:
Poğaça tarifi
Hamuru için;
İçi için;
Üzeri için;
Yumuşak poğaça tarifi
Poğaça hamurunu hazırlamak için gerekli olan maya ve un haricindeki malzemeleri derin bir kap içerisinde karıştırın. Elde ettiğiniz karşıma maya ve un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Elde ettiğiniz yumuşak hamurun üzerini örttükten sonra mayalanması için kırk dakikaya kadar bekletmeniz gerekmektedir.
İç harcını hazırlamak için peynir ile birlikte ince ince kıydığınız maydanozu bir kap içerisinde harmanlayın. Mayaladığınız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Daha sonra kopardığınız bu parçaları düz bir zemin üzerinde, parmak uçlarınız ile üzerine hafifçe bastırarak açmaya başlayın. Açtığınız hamurun üzerine iç harcını koyduktan sonra oval veya yuvarlak olacak şekilde kapatın. Şekillendirdiğiniz yumuşak poğaçayı kapatma yeri alta gelecek şekilde yağladığınız fırın tepsisine dizmeye başlayın. Poğaçaların mayası için 20 dakikaya kadar dinlendirilmesi gerekir.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve susam dökün. Önceden ısıttığınız 190 derecelik fırında, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra sıcacık yumuşak poğaçalarınız servis edilmeye hazırdır.
Patatesli yumuşak poğaça için malzemeler
Hamuru için;
İç harcı için;
Üzeri için;
Patatesli yumuşak poğaça tarifi
İç harcı hazırlamak için öncelikle patateslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra iri iri doğrayıp tuzlu su içerisinde haşlayın. Patatesler yumuşadıktan sonra püre hâline getirin. Kavurduğunuz soğanların üzerine baharatları ilave ettikten sonra karıştırmaya devam edin. Son olarak patatesleri ekledikten sonra hazırladığınız iç harcı soğumaya bırakın.
Poğaça hamuru için un haricindeki malzemelerin tamamını karıştırmaya başlayın. Elde ettiğiniz karışıma un ilave ederek yumuşak kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun mayalanması için yarım saat kadar dinlendirin. Mayaladığınız hamuru portakal büyüklüğünde kopartın. Koparttığınız parçaların üzerine parmak uçlarınız ile bastırarak açın ve içine patatesli iç harcınızı koyun.
İstediğiniz şekilde kapatıp şekillendirdikten sonra yağlı fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Daha sonra 170 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yumuşak poğaçalarınız sunuma hazırdır, afiyet olsun.