17.04.2018 - 14:51 | Son Güncellenme:
Açma tarifi
Malzemeler
• 4 su bardağı un
• 200 gram tereyağı
• 1 su bardağı ılık su
• 200 gram tereyağı
• 1 su bardağı ılık su
• 1 yemek kaşığı kuru maya
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
•Yarım tatlı kaşığı tuz
• 1 yumurta sarısı
• Susam, çörek otu
Hazırlanışı
Ununuzu eleyin. Derin bir karıştırma kabında kuru maya toz şeker ve ılık suyu karıştırın ve 5 dakika kadar bekletin. Unun orta kısmını açın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz 50 gram tereyağını ve tuzu ve en son maya karışımını katın ve yoğurmaya başlayın. Hamur homojen bir hal alana kadar yoğurma işlemine devam edin. Kıvam alan hamurunuzun üzerine hafif un dökün ve dinlenmek üzere üzerini kapatın. Mayalanabilmesi için yarım saat bekleyin.
Kabaran hamurunuzu tezgâha alın. Toparlanması için biraz yoğurun. Hamurunuzu tercihinize göre 12 15 bezeye ayırın. Bezeleri tezgâh üzerinde yuvarlayın. Yassı bir hale getirdiğiniz hamurunuzun ortasına oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağından azar azar sürün ve üzerine bir bez kapatarak 5-10 dakika tereyağının erimesini bekleyin. Dinlenen hamurları rulo yaparak iki ucunu birleştirin. Fırın tepsinizi yağlayın. Veya fırın tepsinize yağlı kâğıt serin. Şekil verdiğiniz hamurunuzu fırın tepsinize dizin. Bir 10 dakika daha dinlendirin. Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurunuza sürün. Çörekotu ve susamı üzerine serpin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Açma tarifiniz hazır. Afiyet olsun.
Açma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Tereyağınızı oda sıcaklığında yumuşak bir hal alana kadar bekletmeniz önemli. Ve bununla birlikte oranlarını tarifteki gibi kullanmaya özen göstermeniz açma tarifinin kıvamı açısından önemlidir. Bu sebeple tereyağınızı açma tarifinizi yapmaya başlamadan 30 dakika önce dolaptan çıkarmanız tavsiye edilir.
Kullandığınız unun yoğunluğu da açmanın yumuşak ve puf puf olması açısından önemlidir. Ununuzu elemek açmanın puf puf olması açısından önemlidir. Unun yoğunluğunun farklı olması tarife eklenecek suyun miktarını da değiştirmektedir. İstediğimiz şey hamurun yumuşak bir kıvamda olmasıdır.
Açmanızı sade yapabileceğiniz gibi zeytinli, peynirli ve patatesli olarak da lezzetlendirebilirsiniz.