GündemKahramanmaraş bayram namazı saati; Kahramanmaraş'ta bayram namazı saat kaçta kılınacak?

Kahramanmaraş bayram namazı saati; Kahramanmaraş'ta bayram namazı saat kaçta kılınacak?

02.05.2022 - 05:50 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş ilinde ikamet eden vatandaşlar bayram namazı saatini merak ediyor. Bayram namazı bayramın ilk günü güneş doğmadan 50 dakika önce yerine getirilir. Her ilde güneşin doğuş saati farklılıklar gösterdiği için bayram namazı vakitleri de değişebiliyor. Peki Bayram namazı Kahramanmaraş'ta saat kaçta kılınacak?

Kahramanmaraş bayram namazı saati; Kahramanmaraşta bayram namazı saat kaçta kılınacak

Kahramanmaraş bayram namazı saati merak ediliyor. Her ilin farklı bayram namazı vakitleri farklılık gösterebiliyor. Bayram namazını Kahramanmaraş'ta kılacak olan müslümanlar bayram namazı saat kaçta sorusuna yanıt arıyor. Peki Kahramanmaraş'ta bayram namazı saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Kahramanmaraş'ta bayram namazı saat 06:07'de kılınacak.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR KAÇ REKAT?

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır, Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır. İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

Haberin Devamı

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır, Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vâcibdir. Cuma namazı için lâzım olan bütün şartlar, bayram namazları için de lâzımdır. Şu kadar var ki, bayram için hutbe sünnettir ve namazdan sonradır. Hutbe okunmasa da bayram namazı sahihtir. Fakat sünnet terkedilmiş olur.

Şâfiîlerce bayram namazları sünnet-i müekkededir. Bir görüşe göre de farz-ı kifâyedir. Ve İslâmî şeâirdendir. Cemaatle kılınması efdaldir. Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir.

Haberin Devamı

Bayram namazları ikişer rek'attır ve cemaatla cehrî olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.

Yazarlar