13.11.2015 - 11:30 | Son Güncellenme:
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, hakkındaki soruşturmalar nedeniyle YÖK tarafından görevden alındı.
GÖREV BAŞINDA DURMASI SAKINCALI
Yüksek Öğretim Genel Kurulu kararında; Kurtcephe'nin soruşturma tamamlanana kadar görev başında bulunmasının sakıncalı olduğuna vurgu yapıldı. Görev değişikliğinin üniversitenin internet sitesindeki ilgili bölüme hemen yansıması dikkat çekti.
Kurtcephe'nin kadro vaadiyle bir personele fuhuş teklif ettiği iddiaları ile ilgili YÖK tarafından açılan disiplin ve ceza soruşturması ara kararına göre; kayıtlarda S.A. isimli kadın personelle fuhuş pazarlığı yaptığı iddia edilen Rektör Kurtcephe, 3 ay süreyle görevinden uzaklaştırıldı. Bu karara göre YÖK, bugün itibariyle Akdeniz Üniversitesi Rektörlük makamına başka bir ismin atamasını gerçekleştirecek.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan Yüksek Öğretim Genel Kurulu kararında ise şu ifadelere yer verildi: "İlgili hakkında ‘12 adet sürekli tarım işçisi alımında belirli kişilerin istihdamını sağlamaya yönelik hareket ederek usulsüz olarak kadrolu işe alınmalarını sağladığı' fiillinden dolayı yürütülen soruşturma kapsamında, soruşturma tamamlanana kadar görev başında bulunmasında sakınca bulunduğu kanaatiyle Yükseköğretim Genel Kurul'unun 12.11.2015 tarihli toplantısında ‘Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin, 657 sayılı DMK'nın 137.,138. maddeleri ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde 3 ay süre ile görevden uzaklaştırılması' uygun bulunmuştur."
6 AY SONRA GÖREV SÜRESİ DOLUYOR
AÜ Rektörlüğü'ne 2008 yılında atanan ve 7 yıldır bu görevi sürdüren 57 yaşındaki Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, görev süresinin bitimine 6 ay kala görevden alındı. Son dönemde hakkında çok sayıda soruşturma dosyası bulunan Prof. Dr. Kurtcephe'nin görevine YÖK tarafından son verildi. Prof. Dr. Kurtcephe'nin yerine, eski başhekim AÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal atandı. Prof. Dr. Mustafa Ünal, görevlendirme yazısının dün saat 18.00 sıralarında kendisine faks çekilerek iletildiğini belirtti. Atamayla birlikte yeni rektörlük seçimi için süreç de başlamış oldu. Bu kararın ardından 3 ay içersinde AÜ'ye yeni rektör seçilecek.
GÖREVDEN ALINAN REKTÖRDEN AÇIKLAMA
YÖK tarafından Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü görevinden alınan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ihtiyati tedbir niteliğinde 3 ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verildiğini; bu kararın hakkındaki soruşturmanın sağlıklı sürdürülebilmesi için tedbiren alındığını kaydetti. AÜ Rektörlüğü'ne 2008 yılında atanan ve 7 yıldır bu görevi sürdüren 57 yaşındaki Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, görev süresinin bitimine 6 ay kala dün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından görevden alındı. Son dönemde hakkında çok sayıda soruşturma dosyası bulunan Prof. Dr. Kurtcephe'nin yerine eski başhekim AÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal atandı. Atamayla birlikte yeni rektörlük seçimi için süreç de başlamış oldu. Bu kararın ardından 3 ay içersinde AÜ'ye yeni rektör seçilecek.
'KARARI SAYGIYLA KARŞILIYORUM'
Kararın ardından dün gece yazılı açıklama yapan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, YÖK'ün 12 Kasım 2015 tarihli toplantısında hakkında ihtiyati tedbir niteliğinde 3 ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı aldığını kaydetti. Bu kararın hakkında yapılan isnatların değerlendirilmesi, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için tedbiren alındığını vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, alınan kararı saygıyla karşıladığını belirtti.
'SORUŞTURMA SONUNDA GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAKTIR'
Soruşturma evresinde hakkında yapılan isnatların gerçekle örtüşmediğinin anlaşılacağını kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yasal olmayan yollarla hazırlanmış basına yansıyan hoş olmayan görüntüler sebebiyle gerçeklerle örtüşmeyen birtakım mesnetsiz isnatlarla karşılaşmış bulunmaktayım. Görüntülerle ilgili, yasal yollara başvurarak şikayet haklarımı kullandım. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türk Ceza Kanunu hükümleri, savcılık soruşturmasının gizli olması, soruşturmanın selameti ve görülmekte olan davalar hakkında beyanda bulunulmasını yasakladığı için hakkımda yapılan gerçek dışı isnatlarla ilgili daha fazla açıklayıcı beyanda bulunmam hukuken mümkün değildir. YÖK soruşturması neticesinde gerçekler anlaşılarak haklılığımız ortaya çıkacaktır. Yaptığım şikayet neticesi açılan savcılık soruşturması sonlandığında bağımsız Türk yargısı en doğru, en adil kararı verecektir. Buna inancım tamdır."
PROFESÖR MUSTAFA ÜNAL KİMDİR?
1974 yılında Sivas'ın Gürün İlçesi'nde doğdu. İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Göz Hastalıkları Uzmanı oldu. 2002- 2003 yıllarında Florence Nightingale hastanesinde görev yaptı, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzman olarak olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında yardımcı doçent, 2007 yılında doçent, 2012 yılında profesör oldu. 2007 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi Göz Bankası Müdürlüğü'nü yürütüyordu. Evli ve iki çocuk babası.