GündemKadın istihdama 2 kat daha uzak

Kadın istihdama 2 kat daha uzak

10.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınların istihdamına yönelik yapılan son araştırmaya göre erkeklere oranla kadınların iş gücüne katılımı iki kat daha az. Z kuşağı bile daha ataerkil tutumlar içinde...

Kadın istihdama 2 kat daha uzak

ALEYNA SEVİM/İstanbul- Sabancı Üniversitesi ve KAGİDER’in hazırladığı “Türkiye’de Kadınların İş Gücüne Katılımı” raporu, kadınların istihdamda hala erkeklere oranla 2 kat geride olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Altunizade Dijital Kampüs’ünde kamuoyuna tanıtılan raporda, Z kuşağına dahil 15-24 yaş arası erkeklerin daha ataerkil toplumsal tutumları benimsediğine dikkat çekildi. Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Esra Durceylan Kaygusuz tarafından sunulan rapora göre; kadınların iş gücüne katılımı OECD ortalamasının ve benzer olduğumuz ülkelerin çok altında. İstanbul’da 15-24 yaş arasında her 3 kadından bir tanesi ne istihdamda ne eğitimde. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ise bu oran yüzde 60’lara yükseliyor.

Tarımda yüksek

Güneydoğu Anadolu’da, Doğu Anadolu’da kadınların iş gücüne katılımı çok düşük. Bu oran Karadeniz’de, Marmara’da, Batı Marmara’da, Batı Ege’de Akdeniz’de yükseliyor. Doğu Anadolu’da, Doğu Karadeniz’de, Güneydoğu Anadolu’da tarımın payı çok yüksek. Kadının iş gücüne katılımının çok düşük olduğu bölgelerde tarımın payı çok yüksek.

Haberin Devamı

Kadınların işsizliği erkeklerden fazla. 2009’a kadar benzerler ancak 2009’dan sonra bir ayrım başlıyor. Kadınların işsizlik oranı 2009 sonrasında artıyor. Tarım istihdamında bu fark ciddi atıyor. Kadın tarım dışında istihdama katılmak isterse işsizlikle karşı karşıya kalıyor.

En düşük iş gücüne katılım lise ve altı eğitim almış kadınlarda. Son yıllarda kadınların üniveriste mezuniyeti artsa da Güneydoğu Anadolu’da, üniversite mezunu kadınların oranı yüzde 10’u bulmuyor.

Z kuşağı erkeği eşitlikçi değil

Raporda elde edilen sonuçlar hakkında bilgiler veren Esra Durceylan Kaygusuz, kadınların eğitim oranı arttıkça işsizlik oranının yükseldiğine vurgu yaptı ve kadın ve erkekler arasındaki maaş farkının en yüksek olduğu grubun düşük nitelikli işler olduğunu kaydetti. “Evli kadınların ise evli erkeklere göre maaş farkları bekar kadınların bekar erkeklere göre maaş farklarından çok daha fazla. Evli kadınlar daha az maaş alıyorlar. Bu da evde çocuk bakımından dolayı ayrımcılığa uğradıkları fikrini bizde çağrıştırdı” diyen Kaygusuz, “Erkekler daha ataerkil kadınlar daha eşitlikçi toplumsal cinsiyet normlarını benimsiyorlar. Kadınların eğitimi arttıkça eşitlikçi tutum benimseme oranı da artıyor. Erkeklerde ise bu durum o kadar gözle görülmüyor. Kadınlar hep bir önceki jenerasyona göre daha eşitlikçi tutumlar sergiliyorken erkeklerde bu farklı. Z Kuşağı dediğimiz kuşak bizim veri setinde 15-24 yaş arası dediğimiz genç jenerasyon erkekler kendilerinden önceki her jenerasyondan çok düşük. Genç jenerasyon daha ataerkil toplumsal tutumları benimsiyor. Son yıllarda Türkiye ve dünyada kadının hem eş hem anne konumunun sosyal politikalarda o kadar çok ön plana çıkarılmasının özellikle genç kuşak erkeklerde etkisini gördüğümüz fikrini bizde uyandırdı” bilgilerini aktardı.