15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Türkiye’de ikinci dalga feminizmin öncülerinden yazar, eylemci, çevirmen ve akademisyen Şirin Tekeli önceki gün yaşama veda etti. Hayatının son yıllarını Bodrum’da geçiren Tekeli, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Filiz Kerestecioğlu’nun dün yaptığı açıklamaya göre, Tekeli’nin bedeni tıp öğrencilerinin eğitimi için kullanılacak ve Tekeli için bir cenaze töreni yapılmayacak.
1944’te doğan Tekeli, Lozan Üniversitesi’nde Sosyal ve Siyasal Bilimler okudu, 1967’den 1980’e dek akademisyen olarak çalıştı. 1981’de istifa etti. 1982 yılında ‘Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat’ adıyla kitap olarak yayımladığı doçentlik tezi, Türkiye’de kadınların politik ve toplumsal alandaki varlığı üzerine Türkçe yayımlanan ilk kitap oldu.
Akademik Palmiye aldı
1980’lerin ortasından itibaren feminist harekete katıldı ve hem feminizm hem de sosyal bilimler alanında çevirileri basılmaya başladı. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) ve Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı’nın (KAHUDEV) kurucuları arasında yer aldı. 1996’da Fransa Kültür Bakanlığı’nın Akademik Palmiye Ödülüyle taltif edildi. Yazdığı beş kitabın dördü feminizm üzerineydi.
‘Çok önemli bir ismi kaybettik’
Mevhibe Canan Arın (Avukat): “Şirin Tekeli ile Mor Çatı’nın ve KA.DER’in kuruluşundan neredeyse 1980’den yani, Türkiye’de ikinci dalga kadın hareketinin başından bu yana dava arkadaşlığımız vardı. Türkiye’deki kadınlarla ilgili olumlu pek çok hareketin başlatıcısı Şirin’dir. Dolayısıyla kadınlar açısından büyük bir kayıptır Şirin’in kaybı. Sağlığı elverseydi çok iyi milletvekili olurdu, olmasını da isterdim Şirin’in, ama o sağlığı nedeniyle bunu kabul etmedi. KA.DER’i kurduk benim gönlüm Şirin’i Meclis’te görmek isterdi ama olmadı. Dolayısıyla Türkiye’deki kadın hareketi çok önemli bir öncüsünü gerçekten kaybetti.”
‘Bıraktığı güzelliklerle anacağız’
Yaprak Zihnioğlu (Yazar): “Şirin Tekeli’yi 1978 yılında yazdığı doktora teziyle tanıdım ve o günden bu yana örnek aldığım olağanüstü bir kadın olarak yakınım, dostum ve dava arkadaşım oldu. Şirin bu ülkenin yetiştirdiği büyük değerlerden biriydi. Kadınların yükselmesine yaşamını adadı. Ve kalben yanında olan bir kadın hareketi bıraktı arkasında… Tabii çok sayıda eser de… Onu çok özleyeceğiz. Şirin’i onun istediği gibi, yasla değil, bıraktığı güzelliklerle anacağız. Bir mücadele insanına ve kadınlığın savunucusuna yakışır şekilde.”
‘Hepimizi derinden etkiledi’
Yeşim Ustaoğlu (Yönetmen): “Hepimizi derinden etkilemiş, öncü bir kadındı. Bu ülkede kadın hareketinin tarihinin yazımına da, bilime de katkıları unutulmaz. Sohbeti de, güzel gülüşü de…”
‘Hareketin temsilcisiydi’
Şebnem İşigüzel (Yazar): “Şirin Tekeli kadınlarla ilgili çok değerli araştırmalar yaptı. Feminizm konusunda çok önemli çalışmalarda bulundu. Bu hareketin güçlü bir temsilcisiydi. Çok değerli bir insandı, çok üzgünüz.”