27.01.2023 - 13:31 | Son Güncellenme:
6'lı masanın 11'inci toplantısı Meral Akşener'in ev sahipliğinde İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Akşener'in yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı.
6 liderin bir araya geldiği görüşme yaklaşık 9 saat sürdü. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı sonrası liderlerin imzasının olduğu yazılı ortak açıklama yayımlandı.
Liderlerin ortak imzası ile kamuoyuna paylaşılan ortak açıklamada bir sonraki toplantının ise Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde, 13 Şubat 2023 Pazartesi günü yapılacağı da vurgulandı. Peki, liderler aday belirlenmesi sürecine dair ne kararlar aldı? İçerde neler konuşuldu? 13 Şubat toplantısının önemi ne?
İYİ PARTİ'Lİ PAÇACI'NIN İSTİFASI
Öte yandan dün İYİ Parti'li Cihan Paçacı da partideki görevinden istifa etmişti. 6'lı masa toplantısı devam ederken genel merkezden ayrılan Paçacı, yazılı açıklama yapmış, "Ülkemizin ve milletimizin umudu olan 6'lı Masa'nın Cumhurbaşkanı adaylık sürecine dair, bir gazeteciye verdiğim demecin, maksadı aşan yorumlara neden olduğunu görüyorum. Demokrasimize nefes aldıracak bir süreçte büyük emek harcayan, Sayın Genel Başkanımızı ve partimizi, aynı zamanda, 6'lı Masa'yı oluşturan Sayın Genel Başkanların iradelerini koruyup kollamak amacıyla; İYİ Parti'deki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevimden istifa ediyorum" demişti.
YOL HARİTASI NEDEN AÇIKLANMADI?
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, canlı yayında Tunç Arslanalp'e değerlendirdi. İşte Canova'nın açıklamaları:
13 Şubat 6 liderin ilk kez masa etrafında gelmesinin yıldönümü. Tam 1 yıl sonra 12'nci kez bu kez cumhurbaşkanı adaylarını netleştirmek için toplanacaklar. O gün aday belirlenecek ama açıklanması özel bir lansman ile yapılacak. Açıklama 14 Şubat da olabilir. Bu da bir seçenek deniyor.
Dünkü açıklamada liderlerin olası hükümetteki pozisyonunun da yer alması beklenen yol haritası için "Tamamlama aşamasına geldiğimiz geçiş sürecinin yol haritasını, cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber nihai değerlendirme sonrası kamuoyuyla paylaşacağız" ifadesi yer almıştı. Edindiğim bilgilere göre yol haritası konusunda büyük oranda anlaşma sağlandı. Cumhurbaşkanı adayı ile birlikte açıklanacak olmasının nedeni metnin olası adayın ağzından kaleme alınmasına karar verilmesi. Konuştuğum kaynaklar, "Adayı kısıtlayan, vesayet altına alan bir görüntü yerine, adayın ilanından sonra kendisinin demokratik taahhütleri olarak ilan edilecek" dedi.
ADAYIN, 7-8 MADDELİK DEMOKRATİK TAAHHÜTNAMESİ OLACAK
Metnin "Eğer seçilirsem iktidara geldiğim gün" diye başlayan 7-8 maddelik bir taahhütname olacağı belirtiliyor. "Şunları yapacağım", "şunlarla birlikte yöneteceğim" ve "şu şekilde yöneteceğim" gibi ifadeler olacağı, hangi kritik karar ve atamaları istişare ile yapacağını da cumhurbaşkanı adayı o taahhütnamede açık açık ifade edeceği belirtiliyor.
Burada 6 liderin pozisyonu merak konusu. Halen masada başkan yardımcılığı seçeneğinin olduğu sadece bunun ne şekilde uygulanacağı üzerinde müzakerelerin sürdüğü bilgisini aldım. Başkan yardımcılığı, ayrı liderler, ayrı bir çeşit danışma kurulunda görev yapabilir. Halen müzakereler sürüyor.
CİHAN PAÇACI’NIN İSTİFASININ ARKA PLANI
Önce şunu söyleyeyim. Şaşırtıcı oldu verdiği demeç. Çünkü parti içinde konuşma yasağı var. Bir süredir en yakın kurmay olarak bunu deldi. Ayrıca Paçacı bugüne kadarki parti içi değerlendirmelerde benim edindiğim bilgilere göre hep Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz edenlere karşı, bunun olasılığının yüksek olduğunu ve belki de en doğru ismin Kılıçdaroğlu olabileceğini vurgulayan biri. Partinin bu realiteye göre talep ve politikalarını belirlemesi gerektiğini de yine en son yapılan başkanlık divanı toplantısında dile getirdiğini öğrendim.
O zaman "Akşener’in bilgisi dahilinde mi konuştu?" sorusu akıllara geliyor. 6'lı masa toplantısı öncesi verdiği demeç için öncelikle Meral Akşener ile önceden konuşmadığı, Akşener'in bilgisi dahilinde olmadığı belirtiliyor.
Liderleri karşılayanlar arasındaydı. Dolayısıyla toplantı sürerken istifa etmesi dikkat çekmişti. "O ana kadar sorun yoktu, peki sonra ne oldu?" soruları gündemdeydi. Akşener'in bu demeçle ilgili kendisine iletilen rahatsızlıklarla birlikte harekete geçtiği ve toplantı sürerken Paçacı'ya "İstifa et" mesajını gönderdiğini öğrendim. 6 lidere de 1 cümle ile bu konuda bilgi verdiği söyleniyor. Paçacı da zaten hemen açıklamasını kaleme alıp partiden ayrıldı.
NEDEN BÖYLE BİR DEMEÇ VERDİ?
Genel başkanın elini rahatlatmak için yaptığı söyleniyor. Yani partinin genel havasını yansıtıp, siyasetçinin sokağı ve parti tabanını göz ardı edemeyeceği, dolayısıyla bazı çekincelerine bu gözle bakılıp belki de elini rahatlatacak bazı güvencelerin verilmesi gerektiği yönünde bir mesaj vermek istemiş olabilir.
Bir yandan da bu durum Akşener'in elini rahatlatmakla birlikte 6'lı masada liderlere Paçacı ile ilgili durumu aktararak, masaya verdiği önemi de bu şekilde somut göstermiş olduğu yorumları da yapılıyor.