Gündemİtirazınız varsa Yargıtay’a başvurun

İtirazınız varsa Yargıtay’a başvurun

12.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahçelievler Katliamı hükümlülerinin tahliye edilmesinin yankıları sürerken itirazlara mahkeme heyeti, ‘Yargıtay’a başvurun’ dedi. Ayrıca davada hiç yakalanamayan sanığın dosyasının da ‘zamanaşımına’ girdiği öğrenildi

İtirazınız varsa Yargıtay’a başvurun

3. Yargı Paketi’ne konulan özel düzenlemeyle 1978’de 7 TİP’li öğrencinin öldürülmesine yönelik Bahçelievler Katliamı hükümlüleri Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı’nın tahliye edilmesi soru işaretlerine neden oldu. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Adanalı’nın tahliye talebinin Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedilmesine rağmen tahliye kararı vermesi tartışma yaratırken, heyetin, avukatların bu yöndeki başvurularına, “Yargıtay’a başvurun” yanıtını verdiği ortaya çıktı.

Mahkeme başvuru beklemiyor
Adanalı ve Osmanağaoğlu’nun mağdur olmamaları için hemen tahliyelerine karar veren mahkemenin, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak olası bir başvuruyu beklememesi de tartışma yarattı. Yüksek Mahkeme’nin vereceği olası bir iptal kararından sonra bu isimlerin yeniden bulunarak cezaevine konulması gerekiyor.
Katliam hükümlülerinden Haluk Kırcı’nın ceza indirimleriyle 2007’de, Adanalı ve Osmanağaoğlu’nun da önceki gün cezalarını tamamlamış sayılmalarının ardından dosyadan bir skandal daha çıktı. Katliam davasının sanıklarından olan ve bugüne kadar hiç yakalanamayan Kadri Kürşat Poyraz’ın davasının kısa süre önce zamanaşımına girdiği ve ortadan kaldırıldığı anlaşıldı. Poyraz, dosyası zamanaşımına girmeyip yakalanabilseydi de 3. Yargı Paketi’ndeki düzenleme nedeniyle sadece 10 yıl yatıp özgür kalacaktı.

Çanakkale’nin kararı
3. Yargı Paketi’ne, cinayet işlemiş, cezaevinde ve sürgünde bulunan ülkücülerin kurtarılması için özel olarak konulan, birden çok cinayet için verilmiş cezaların tek cezaya dönüştürülmesine yönelik düzenlemeyle Bahçelievler Katliamı sanıkları tahliye oldu. Tahliye edilen isimlerden Adanalı’nın, 3. Yargı Paketi yürürlüğe girdikten hemen sonra Çanakkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurduğu ancak mahkemenin paketteki düzenlemenin, TCK’da yer alan, hükümlünün lehine olan infaz kurallarının uygulanacağına yönelik düzenlemeden farkı olmadığı yorumunu yaptığı anlaşıldı. Mahkeme, TCK’daki bu hüküm doğrultusunda Adanalı’nın cezası açısından zaten lehe olan kuralların işletildiğini, idam cezasının ağırlaştırılmış müebbete, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 25 yıl hapse dönüştürüldüğünü kayıt altına aldı. Mahkeme, bu nedenle yeniden lehe bir yorum yapılamayacağını belirterek, Adanalı’nın talebini reddetti.
Mahkemeden verilmiş bu karara rağmen, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “yetkili mahkeme olduğu” gerekçesiyle talebi yeniden değerlendirdiği ve Adanalı’nın tahliyesine hükmettiği anlaşıldı. Karara, Çanakkale’den verilen kararı göstererek itiraz eden avukatlara ise, “Yargıtay’a gidersiniz” yanıtının verildiği öğrenildi.

Zamanaşımına girmiş
Katliam davası hükümlülerinden Haluk Kırcı, art arda yapılan yasal değişikliklerden yararlanarak, 2004’te cezasının bir anda 10 yıl azalmasıyla 2007’de katliam davası yönünden cezasını tamamlamıştı. Adanalı ve Osmanağaoğlu da aksi bir karar çıkmazsa, cezalarını tamamlamış sayılacak.
Dosyanın sanıklarından, 1978’den bu yana firarda bulunan Kadri Kürşat Poyraz’ın cezasının da kısa süre önce zamanaşımına girdiği ve ortadan kaldırıldığı açığa çıktı. Poyraz’ın katliamdan bir süre sonra Fransa‘ya kaçtığı, hakkında gıyabi tutuklama kararı verilmesine rağmen iadesinin sağlanamadığı, davasının 30 yıllık zamanaşımı süresinin ise dolduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Ya iptal çıkarsa?
Hükümlülerin mağdur olmaması için tahliyeye karar veren Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak olası bir başvuruyu beklememesi de tepki çekti. CHP’nin, 3. Yargı Paketi’ndeki bazı düzenlemelerle birlikte, tahliyelere kapı aralayan düzenlemeyi de mahkemeye taşıması bekleniyor. Ancak 3. Ağır Ceza Mahkemesi, cezaları yeniden belirlenecek olan hükümlüleri, bu süreçte mağdur olmamaları için tahliye etti. Mağdur avukatı Erşen Sansal, “Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse ya da Yargıtay bu kararı bozarsa nasıl yeniden bulunacaklar?” dedi.

3200 mahkûma özgürlük imkânı
“3. Yargı Paketi” olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye genelindeki cezaevlerinden, mahkumiyetlerinin infazı ertelenebilecek nitelikte bulunan veya yeni düzenleme lehine olan yaklaşık 900 mahkum dün itibarıyla tahliye edildi. Toplam 3 bin 200 mahkumun düzenlemeden yararlanarak tahliye edilmesi öngörülüyor.