Gündemİstilacı yengeçler Türk sularında

İstilacı yengeçler Türk sularında

03.10.2008 - 00:41 | Son Güncellenme:

Hint-Batı Pasifik göçmeni pek çok yengeç türü Akdeniz’e girdi. Uzmanlar, bazı istilacıların yerli türleri göçe zorladığını söyledi

İstilacı yengeçler Türk sularında

Hint-Batı Pasifik göçmeni pek çok yengeç türü, son yıllarda Türkiye karasularında görülmeye başlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Suat Ateş, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncer Katağan ile Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanı Dr. Tahir Özcan, Türkiye denizlerindeki Hint-Batı Pasifik göçmeni (egzotik) yengeç türlerini araştırdı.
Biyolojik istilanın 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla başladığına işaret eden Ateş, birçok Hint-Batı Pasifik göçmeni yengeç türünün Doğu Akdeniz'e girdiğini ve bölgede istilacı bir etki oluşturduğunu vurguladı. Ateş, bunun sonucunda Doğu Akdeniz’in biyoçeşitliliğinin artığını ifade ederek, "Ancak, bu istilacı türlerden bazıları, Doğu Akdeniz’de uygun yaşam ortamları bulunca aşırı üremiş ve bölgenin yerli türlerini göçe zorlamıştır" dedi.
Ateş, şunları söyledi:
"Ülkemiz denizlerinde tespit edilen Hint-Batı Pasifik orijinli türlerin sayısı sürekli artmaktadır. Bir neden, Akdeniz'deki su sıcaklığının artışı ve sonuçta tropikalleşmesidir. Bu durumun tüm havzayı etkilemesi olasıdır. Akdeniz’deki bu sıcaklık artışı, bölgedeki tüm balık ve omurgasız türler için tehlikelidir."
Doç. Suat Ateş, bugüne kadar Türkiye karasularında 35 göçmen yengeç türünün belirlendiğini ifade eti.

Yazarlar