Gündemİstanbul'da 'tahıl koridoru' zirvesi! Bakan Akar: Teknik konularda mutabık kalınmıştır

İstanbul'da 'tahıl koridoru' zirvesi! Bakan Akar: Teknik konularda mutabık kalınmıştır

13.07.2022 - 11:37 | Son Güncellenme:

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyeti toplantı gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Akar'dan konuya dair açıklama yaptı. Akar "Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı" dedi. Rusya ve BM taraflarından da toplantıya dair ilk değerlendirme geldi. Ukraya Lideri Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’ye çabaları için minnettar olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tahıl krizinin çözümü için yürüttüğü diplomasi trafiği sonuç verdi. Türkiye, Rusya ve Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti bugün İstanbul'da bir araya geldi. 

Haberin Devamı

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul'da gerçekleştirilen "Dörtlü Toplantı"ya ilişkin soruyu yanıtladı. Tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözümüne yönelik Rusya ve Ukrayna ile yapılan görüşmelerde diğer konuların yanı sıra Ukrayna limanlarındaki tahıl ve diğer gıda maddelerinin tahliyesi üzerinde de durulduğunu ifade eden Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmelerinde bu konuları gündeme getirdiğini ve bunun önemini ifade ettiğini hatırlattı. Yapılan bu görüşmeler doğrultusunda ilgili bakanlık ve kurumların da birçok ikili toplantı gerçekleştirdiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bu çerçevede bugün de Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı’nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır.

İstanbulda tahıl koridoru zirvesi Bakan Akar: Teknik konularda mutabık kalınmıştır

Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz. Bunu BM ile koordineli şekilde yürütmek suretiyle bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye’de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak."

Haberin Devamı

Türkiye'nin, bugüne kadar bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların yanı sıra insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirten Bakan Akar, tahıl ve gıda maddelerinin tahliyesi konusunda katkılarından dolayı Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerine de teşekkür etti.

BM'DEN İLK YORUM

BM Genel sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, "Ukrayna tahılının Karadeniz'den çıkarılmasının başlaması için görüşmelerde ileri doğru kritik adım atıldı. Tahıl koridorunda haftaya nihai bir anlaşma olabilir. Atılan adımların resmi bir anlaşmanın yolunu açacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E VE TÜRKİYE'YE ÇABALARINDAN DOLAYI MİNNETTARIM

Zelenskiy, “Dünya pazarına gıda arzını yeniden sağlamak için gerçekten önemli çabalar sarf ediyoruz. Birleşmiş Milletler'e ve Türkiye'ye çabaları için minnettarım. Bu hikayenin başarısına sadece devletimizin değil abartısız tüm dünyanın ihtiyacı var. Karadeniz'de gemi taşımacılığına yönelik Rus tehdidini ortadan kaldırmak mümkün olursa, küresel gıda krizinin ciddi sonuçlarını ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Ukrayna heyeti bana bazı ilerlemeler olduğunu bildirdi. Ayrıntıları önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri ile görüşeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbulda tahıl koridoru zirvesi Bakan Akar: Teknik konularda mutabık kalınmıştır

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan toplantıya ilişkin açıklama yapıldı. Toplantının sona erdiğini paylaşılan MSB açıklamasında, "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askerî heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi." denildi.

BİR AÇIKLAMA DA RUSYA'DAN

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Temsilcilerimiz, Karadeniz limanlarından tarım ürünlerinin çıkarılması konusunda Türkiye, BM ve Ukrayna heyetleri ile İstanbul'da dörtlü görüşmelere katılıyor. Heyetimiz, mümkün olan en hızlı pratik çözüm için bir teklif paketi hazırlayıp sunmuştur.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN TAHIL KORİDORU İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Türkiye, Ukrayna tahılının çıkarılması için çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesinde Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasını ele aldı.

Ukrayna tahılının ihracı küresel gıda krizinin önlenmesinde hayati önem taşıyor. "Karadeniz koridoru çok çok büyük önem ifade ediyor. Gerek sayın Putin'in gerek sayın Zelenskiy'nin her iki liderin de yaklaşımları önem arz ediyor. Şöyle bir hafta on gün içinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Temmuz'daki bu açıklamasının ardından Kurban Bayramı'nda da diplomasi trafiğini sürdürdü; Rusya ve Ukrayna liderleri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Putin'le görüşmesinde Birleşmiş Milletler'in Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planını gündeme getirdi.

Erdoğan, Zelenski ile görüşmesinde de Ukrayna-Rusya Savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususları değerlendirdi.

TÜRKİYE'NİN GIDA KRİZİNİ ÖNLEME ÇABALARI

Türkiye'nin yürüttüğü kritik diplomasi trafiğinin arka planında ise küresel gıda krizini önleme çabası yatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre tahıl üretiminde en büyük pay Çin, ABD ve Hindistan'a ait. Rusya ve Ukrayna bu ülkelerden sonra geliyor. 2019 yılı verilerine göre Rusya 118 milyon ton, Ukrayna ise 74 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirdi.