Gündemİstanbul’a yeni 2 bin 500 taksi

İstanbul’a yeni 2 bin 500 taksi

30.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

İstanbul’a yeni 2 bin 500 taksi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) dünkü toplantısında , “Taksi Taşımacılığının Düzenlenmesi Teklifi” görüşüldü. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında, Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Uygulama tabanlı 2 bin 500 yeni taksinin istendiği teklifte, araçların yalnızca Elektronik Ulaşım ve Yönetim Lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışması ve yoldan yolcu alamayan taksi sistemi olması istendi.

Haberin Devamı

Entegre duraklardan

Teklifte, bu sistemde, araç tipinin ayırıcı renk ve farklı tasarımda T plakalı taksi olması, uygulamadan tetiklenen taksimetre, tepe lambasız, yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alımı ve güvenlik bölmesi olması şartları da yer aldı. Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförlerin kullanacağı, uçtan uca denetim, çevrim içi ödeme ve TAHKUK onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesi şartlarının da olduğu teklifte, güvenlik amacıyla araçta güvenlik bölmesi olması ve yolcu bulmada verimlilik ile kamu tarafından denetlenebilir olması açısından sistemin tercih edildiği belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da toplantı öncesi yaptığı açıklamada yeni taksilere onay vereceklerini söylemişti.

Haberin Devamı

‘ÇAĞDAŞ BİR SİSTEM’

*İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, yeni taksi sisteminin çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu söyledi.

*Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise sistemde vatandaştan komisyon alınmamasının önemli olduğuna değindi. Şoförlerin yolcu seçemeyeceğini ve her çağrıya cevap vereceğini anlatan Yücel, sistemin hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda ayrıca 2024-2025 eğitim yılının başlayacağı 9 Eylül Pazartesi günü toplu ulaşım araçlarının 06.00-14.00 arasında ücretsiz olacağı duyuruldu.

‘Artışla sorun düzelmez’

 Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, alınan kararı şu şekilde değerlendirdi: “Karar sonrası var olan plaka fiyatları artacaktır. Biz hiçbir zaman taksi sayısı artışına karşı çıkmadık. Sayı artışıyla İstanbul’da bu sorun düzelmez. Trafik sorunu olduğu sürece ne kadar sayıyı artırırsanız artırın bu sorun çözülmez. Bugüne kadar sayı artışında teklif edilen usül ve esaslar yanlış diye karşı çıkıyorduk. Şimdi kanuna uygun teklif geldi ve onayladık. Sadece içeriğindeki bir konuya itiraz ettik, şerh koyduk. Yeni verilen araçlar aplikasyon mecburiyetiyle çalışacak kısmına katılmıyoruz. Teknolojiye karşı değiliz ama serbest bırakılmalı. İsteyen yoldan, caddeden, sokaktan, duraktan almalı isteyen aplikasyondan hizmet almalı. Dayatma olmamalı.”‘

Haberin Devamı

Fiyat ihale şartlarına bağlı

*Bir esnaf, fiyatların taksi sayısıyla değil ihale şartlarıyla alakalı olacağını söyleyerek, “Şartname henüz belli olmadığı için fiyatların düşüp yükselme konusu daha belli olmaz” dedi.

*Bir diğer esnaf da fiyatlarda düşüş yaşanacağını ifade ederek, “Aynı kalır ya da değişmez diyenler önünü göremiyor. Pastadaki pay artarsa fiyatlar da düşer. İhalelerde hile yapmazlarsa çoğu esnaf fiyatların düşeceğini öngörüyor” diye konuştu.