Gündemİstanbul Kültür Çalıştayı kitaplaştı

İstanbul Kültür Çalıştayı kitaplaştı

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

11-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı’nın raporu kitap haline getirildi.

İstanbul Kültür Çalıştayı kitaplaştı

İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 11-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında alanında uzman çok sayıda konuşmacının katılımıyla düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı, şehrin kültür hayatıyla ilgili kapsamlı bir çalışmaya sahne olmuştu. İstanbul Kültür Çalıştayı’ndaki bu sunumlar bir kitaba dönüştü. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Çalıştay Kitabı’, eski Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un sunuş yazısıyla açılıyor. Ardından ise komisyon tarafından hazırlanan bir giriş yazısı yer alıyor. Komisyonun hazırladığı İstanbul’u anlatan yazıda şehir, “İstanbul bazılarına göre tarihin kalbinin atmış olduğu yerdir. Bazıları içinse tarihsel bir nostaljidir. Diğer bazılarına göreyse hem mazinin kalbini hem de istikbalin ayak seslerini ve bu haliyle dünyanın merkezi olma özelliğini bağrında taşımaktadır. İstanbul hiç kimsenin şehridir. İstanbul tanımı gereği ayrı bir şehirdir. Kimsenin değildir, herkesindir. Napolyon’un ‘dünya tek bir ülke olsaydı, İstanbul başkenti olurdu’ dediği şehirdir İstanbul. Bu hususiyetiyle İstanbul, dünyayla konuşmaktır” diyerek tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Mimariden edebiyata

Ardından kitapta komisyon raporları yer alıyor. Raporlar, ‘İstanbullu Olmak: Şehir, Kimlik, Şuur’, ‘İstanbul’un Kültürel Ortak Yönetimi: Yerel, Ulusal, Küresel’, ‘İstanbul: Mimari Miras’, ‘İstanbul: Kültürel Mekanlar’, ‘İstanbul: Edebiyat’ın aralarında bulunduğu başlıklar altında toplanıyor. Raporlarda İstanbul’un kültürel hayatına dair saptamalar ve gelecek için öneriler yer alıyor. ‘İstanbullu Olmak: Şehir, Kimlik, Şuur’ adlı raporda, “İstanbul Koruma Kanunu olmalıdır. Bu kanunun amacı ve hedefleri tadat edilir. Bir İstanbul politikası olmalıdır. İstanbul ile ilgili kütüphane, arşiv, müze düşüncesine sahip olunmalıdır. İstanbul ile ilgili kapsamlı bir envanter çalışması yapılmalıdır. İstanbul Kültür ve Sanat Konseyi kurulmalıdır. Bu konsey resmi bir hüviyete sahip olmalı, yapısı ve işleyişi sivil tutulmalıdır,” önerileri yer alıyor. ‘İstanbul’un Kültürel Ortak Yönetimi: Yerel, Ulusal, Küresel’ adlı raporda ise, “İstanbul’un kültür yönetimi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 27. maddesi gereğince toplumun kültürel yaşamına herkesin serbestçe katılma ve güzel sanatlardan yararlanma hakkına sahip olduğu anlayışıyla gerçekleştirilmelidir. Dünyadaki iyi örnekleri incelenerek İstanbul’daki kültür ve sanat çalışmalarında koordinasyon sağlanmalıdır,” diye belirtiliyor. ‘İstanbul: Mimari Miras’ adlı raporda ise bir müze önerisi yer alıyor ve “İstanbul’da üretilmiş olan önemli, çok katmanlı kültürel eserlerin sergilenebileceği bir müze kurulmalıdır,” deniyor. ‘İstanbul’u Tasarlamak: 2023’ten 2053’e’ adlı raporda ise “İstanbul doğal ve ekolojik yapısı, ormanları, su havzaları, kıyıları ve biyolojik çeşitliliği korunarak geleceğe uzanmalıdır” diye belirtilerek çevreye dikkat çekiliyor. ‘İstanbul: Kültür ve Diplomasi’ adlı raporda ise, İstanbul’un özgünlüğünü korumasının önemi vurgulanıyor: “İstanbul’un küresel bir kent olması bağlamında özgünlüğünü muhafaza etmesi açısından festival, bienal ve kongreler gibi uluslararası etkinliklerin çekim alanı olma özelliğinden istifade edilmelidir.” ‘İstanbul: Sanat’ adlı raporda ise eğitime de dikkat çekiliyor: “İstanbul’a uluslararası düzeyde standartları yüksek sergi salonları ve günün algısına hitap edecek nitelikte modern tasarımlı müzeler kazandırılmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığı müfredatlarında geleneksel sanatlarla ilgili bilgilere yer verilmeli, önde gelen sanatçılar tanıtılmalıdır. Sanat tarihi dersleri ortaöğretim müfredatlarında mutlaka yer almalıdır” deniyor.

Haberin Devamı

Kitap eski Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un kapanış konuşmasının metniyle sonlanıyor. Kurtulmuş kapanış konuşmasında çalıştayda ortaya çıkan fikirler üzerine çalışmalarına devam edeceklerini belirtiyor.