Gündem‘İslamcı parti değiliz’

‘İslamcı parti değiliz’

11.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘İslamcı parti değiliz’

‘İslamcı parti değiliz’



Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İslamcı ya da dine dayalı bir parti olmadığını belirterek, "Bizi bu kategoriye Türk basını sokmaya çalıştı" dedi. Newsweek dergisine konuşan Erdoğan, "Aynı zamanda laik ve Müslüman olunamaz" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "İslam bir dindir. Laiklikse yönetim biçimidir" dedi. "Demokrasi sadece bir araçtır dediniz. Hala aynı şey düşünüyor musunuz" sorusuna da, "Aynı biçimde düşünüyorum" karşılığını verdi. Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin şunları söyledi:
• BM KARARLARI BİZİ BAĞLAR: IMF anlaşmasının işsizlik yaratan sosyal yönünü değiştireceğiz. BM kararları bizi bağlıyor. Amaç kitle imha silahlarını kaldırmaksa, Irak silah denetçilerini kabul etmeye istekli görünüyor. Denetçilerin raporları olumluysa sorun çözülebilir.
• YENİ İMAM HATİP YOK: Yeni imam hatip lisesi açma niyetimiz yok. Ancak onları kapatmak da doğru değil.
• BAŞÖRTÜSÜNE SAYGI OLMALI: ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de başörtüsü hakkına saygı göstermeliyiz. Kızlarım bu ülkede okula gidemiyor.
• AB ÇABALARINA DEVAM: Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu herkes için ifade ve din özgürlüğü, ana dilde yayın yasağının bitmesi ve işkenceye son anlamına gelir.
• GİZLİ GÜNDEMİMİZ YOK: Cezaevine girmeme neden olan şiiri 20 yıldır söylüyorum. Hakkımda gizli gündem kuşkuları olsa, seçilmezdim.


Almanya’da yayımlanan Der Spiegel dergisi, seçimlerden zaferle çıkan Recep Tayyip Erdoğan’ı, ekonomiyi canlandırma ve Türkiye’nin AB üyeliği gibi zorlu görevlerin beklediği yorumunu yaptı. Derginin haber - yorumunda, ülkede büyük bir coşkunun yaşandığı, Türk Lirası’nın değer kazandığı, ekonomik kuruluşların ve insan hakları derneklerinin bir "umut havasından" söz ettikleri belirtildi. Ayrıca "Koalisyon üyelerinin başarısız olmasına sevinenlerin, AKP’de aşırı dincilerin bulunduğu gerçeğini gözden kaçırdıkları, bu kişilerin Erdoğan’ın Batı yanlısı ılımlı politikasını engellemeye çalışabilecekleri" görüşü savunuldu.