Gündemİşitsel algı bozukluğu: Misofonya nedir?

İşitsel algı bozukluğu: Misofonya nedir?

27.04.2018 - 16:33 | Son Güncellenme:

Misofonya; yeme, içme, hatta nefes alıp verme durumlarındaki seslere karşı sinirlilik ve öfke hallerinin yaşanması anlamı taşımaktadır. Bu bir psikolojik rahatsızlık olup ileri seviyelerde kişinin sosyal yaşamını etkileyecek hale kadar gelir.

İşitsel algı bozukluğu: Misofonya nedir

Misofonya hastası her ortamda sesi duyar ve anında tepki gösterir. Misofonya ile birlikte genelde depresyon durumları da yaşanır. Misofonya hastalığı için başlama yaşı 9 ila 13 yaş arası bir orandadır. Bu hastalar genelde az konuşurlar, sosyal hayatta siliktirler, sessiz ortamlar tercih ederler. Bu tip hastaların kesinlikle psikolojik tedavi görmesi şarttır. Aksi takdirde kişinin yaşam kalitesi düşer. Tedavide amaç her şeyden önce kişinin neden seslere karşı duyarlılık gösterdiğidir. Bunun sebebine odaklanılırsa tedavi çok daha kısa sürede cevap verir.

Haberin Devamı

Misofonya nedir?


Misofonya insan psikolojisini değişken olarak etkileyen bir hastalık olup depresyon hallerine kadar sürdüren bir durumdur. Yüksek sese dair her şey hastayı rahatsız eder ve hasta aşırı tepki gösterir. Bazı durumlarda ince sesleri bile algılayarak bundan rahatsızlık duyar. Misofonya hastalığının kronikleşme durumu vardır. Bu hastalar sürekli bir gerginlik halindedir.

Misofonya belirtileri nelerdir?


Misofonya belirtileri denildiğinde ilk akla gelen seslerden rahatsız olup ve buna anında tepki göstermektir. Bu sesler arasına bir çekirdek sesi bile dahildir. Kişi yanında duran kişinin nefes alıp vermesine dahi tepki gösterir. Sessiz yerler onlar için vazgeçilmez yerler olup bu kişilerin sosyalleşmeleri çok güçtür.

Haberin Devamı

Misofonya hastaları nasıldır?


Misofonya hastalarında aşırı hassasiyet söz konusu olduğundan bu hastalar ince ve tiz seslere duyarlılık gösterirler. Gece sessizliği onlar için idealdir. Hastalığın ciddi seviyelere ulaşması demek; kişinin yaşam kalitesinin inmesi, sosyal hayatının sıfırlanması demektir. Bu tip hastalar içe kapanıktırlar, konuşmaktan hoşlanmazlar. Doğada sessiz ortamlar onlar için huzurludur.


1- Misofonya hastaları psikolojik açıdan tedavi görmek zorundadır.


2- Misofonya hastaları en ince seslere kadar duyarlıdır.


3- İleri seviyelerde depresyona kadar varır.


4- Misofonya hastaları için sessiz yerler idealdir.


5- Sosyal hayatları neredeyse sıfıra iner.

Misofonya tedavisi


Misofonya hastaları için uygulanacak tedavi psikiyatrist eşliğinde yapılacak terapilerdir. Bu hastalık için belirli bir tedavi biçimi olmadığından, kişideki rahatsızlık duyulan seslere karşı nasıl alıştırılma sağlanması testleri yapılır. Bu alışmalar ilerledikçe sorunlu sesler üzerine tetkikler devam eder.