16.04.2018 - 14:31 | Son Güncellenme:
İrmik Helvası
Malzemeler
Hazırlanışı
Şerbeti için su, şeker ve sütü küçük bir tencerede karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tereyağını derin bir tencerede eritin ve fıstıkları içine atarak kavurmaya başlayın. Daha sonra irmiği tencereye alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak 20 dakika kadar kavurun. Kavurmayı irmik ve fıstık hafif renk değiştirinceye kadar sürdürün. Hazırladığınız su, şeker ve süt karışımlı şerbeti helva tenceresine azar azar dökün ve karıştırın. Helvayı kısık ateşte 8-10 dakika pişmeye bırakın. Üzerini bir bez veya kâğıt havlu ile kapatın. Bu, tatlının demlenmesini sağlayacaktır. Demlendikten sonra servis edebilirsiniz.
İrmik helvasını pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus irmiğin ne kadar kavrulacağıdır. İrmiği az ya da çok kavurmak sonucun farklı olmasına sebep olacağından bu kıvamı iyi ayarlamak önemlidir. İrmik helvanızı servis ederken yanında bir top dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sütlü İrmik Helvası
Malzemeler
Hazırlanışı
Bir tencereye sütü ve şekeri alın ve ocakta şeker içinde tamamen eriyene kadar karıştırın. Şeker eridiğinde şerbetiniz hazırlanmış olacak. Başka bir tencereye yağı alın ve fıstıkları ekleyerek çok az kavurun. Hemen ardından irmiği ekleyerek fıstıklarla birlikte rengi hafif dönene kadar kavurun. Ardından şerbetinizin sıcak olmasına dikkat ederek şerbeti yavaş yavaş ilave edin. İrmik tüm şerbeti çekene kadar karıştırın. İrmiğin macun kıvamı alması gerekmektedir. Daha sonra şekil vererek servis edebilirsiniz.
İrmik helvanızın içinde farklı olarak daha başka kuru yemişlerde kullanabilirsiniz. Örneğin ceviz, fıstık ya da fındık da bu tarife çok yakışacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta irmiğin kavrulma miktarıdır. Bu tarifi soğuk bir tatlı hâline de getirebilirsiniz. Süt miktarını arttırarak daha akışkan bir helva elde ederek bu karışımı bir borcama dökün ve buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun.