21.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
“O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler/ arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer” demişti şiirin “Can Baba”sı, bundan yıllar evvel, daha sonra onun bıraktığı boşluğu kimsenin dolduramayacağından bihaber... Eğilmeden, bükülmeden, nasıl istiyorsa öyle yaşadı 73 yıl boyunca. 21 Ağustos 1926 günü geldiği dünyaya, 12 Ağustos 1999’da veda etti. Bugün Can Yücel’in, Can Baba’nın doğum günü. Yaşasaydı 87. yaşını kutlayacaktı sevdikleriyle ve daha kim bilir hangi dizeleri dolanacaktı dillere.
Ardından geçen 14 yılda, Can Yücel imzasıyla birçok şiir yayımlandı, uçsuz bucaksız internet mecrasında. Kimileri binlerce ‘tık’ aldı. Ancak asıl dikkat çekilmesi gereken nokta şu ki, o imzaların çoğunu Can Yücel atmamıştı. Anonimler tarafından paylaşılan metinler, her nedense Can Baba’nın aracılığıyla milyonlara ulaştırıldı. İçlerinde “Bağlanmayacaksın”, “Kadın Dediğin”, “Erkek Dediğin”, “Anladım”, “Seninle Olmanın En Güzel Yanı”, “Bir Gün Anlarsın”, “Herşey Sende Gizli” ve “Biraz Değiştim”in de bulunduğu, 30’dan fazla sahte Can Yücel şiiri tespit edildi.
Yayımlatmakta zorlanırdı
Biz de bu iddiaları Can Yücel’in kızı Su Yücel’le konuştuk. Babasına duyulan sevgi ve saygının devam ettiğini, pek çok Can Yücel okurunun kendilerini ziyaret etmeyi sürdürdüğünü söyleyen Su Yücel, insanların ilgi ve sevgisinin sahte şiirlerden daha önemli olduğunu vurguluyor. Bu tarz sahte şiirlerin internette dolaşmasının Ömer Hayyam’da da sıkça yaşandığını hatırlatarak, doğru olana yalnızca kitaplardan ulaşılabileceğini; başka türlü bu dezenformasyonun önlenmesinin çok zor olduğunu dile getiriyor.
Su Yücel, sahte imzalarla şiirleri yayımlanan Can Baba’nın gerçek okurlarının onun üslubunu tanıdığını ve neyin gerçek neyin sahte olduğunun ayırdına hemen vardıklarını vurguluyor. Can Yücel’in şimdi gördüğü ilgiyle zamanında yaşadığı zorluklar arasındaki çelişkiye de dikkat çekiyor: “Şimdi böyle oldu ama babam yaşarken şiirlerini yayımlatmakta çok zorlanırdı, bir kitabı basılacağında bin bir türlü zorlukla mücadele ederdi. Her şeyin üstesinden tek başına geldi.”
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk ise geçtiğimiz günlerde, şairin ölüm yıldönümünde bu konuyla ilgili yaptığı çağrıda Can Yücel okurlarına şöyle seslendi: “Size bir teklif... Bugün internetten yalan yanlış Can Yücel şiirleri paylaşmak, bu bilgi kirliliğine alet olmak yerine kitapçıya gidip bir Can Yücel kitabı alın, hatta iki tane, birini arkadaşınıza, sevdiğinize armağan edin... Bir kafeye, metroya, vapura, otobüse bırakın mesela... Birileri daha hakiki Can Yücel’le tanışmış olur fena mı?”
SELİN SAYAR