09.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de yayımlanan New Scientist dergisi eski uygarlıklarla ilgili az bilinen bir gerçeği gözler önüne serdi. Yapılan araştırmalar iklim değişikliklerinin eski uygarlıkların katili olduğunu ortaya koydu. Yaklaşık 100 yıldır iklim değişikliğinin uygarlıkların sonunu getirdiği üzerine tahminler yürütülse de profesyonel çalışmalar son 1990’lı yıllardan itibaren gerçekleştirilmeye başlandı. Yale Üniversitesi’nden Harvey Weiss konuyu araştıran bilim insanlarından. Weiss Akad Uygarlığı’nın iklim değişikliği nedeniyle yok olduğunu ortaya koydu. Weiss’in çalışmasına göre, M.Ö. 2200 yıllarında bir anda başlayan kuraklık önce kıtlığa sonunda da uygarlığın tamamen yok olmasına neden oldu.
M.Ö. 1800‘lü yıllarda Yunanistan’ı istila eden ve yüzyıllar boyunca Yunanistan yarımadasının tüm hakimiyetini elinin altında bulunduran Miken Uygarlığı’nın sonunu da iklim değişikliği getirdi. Uygarlığın yaşadığı kuraklığın çöküşte en büyük etken olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre M.Ö. 1200’lü yıllarda uygarlığın yaşadığı Akdeniz soğumaya başladı. Bu soğuma da yağmuru yaratan buharlaşmayı azalttığı için kuraklığa yol açtı. M.Ö yaklaşık 2000 yıllarında Orta Amerika ve Meksika civarında yaşayan Maya Uygarlığı’nın çöküşü de iklim değişikliğine bağlanıyor. Bugüne dek yapılan birçok araştırma uygarlığın çöküşünde kuraklığın rol oynadığını gösteriyor.
Yağmur oranları etkili
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden gerald Haug’un 2003’te yaptığı bir araştırmaya göre 550 ila 750 yılları arasında bölgeye düşen yağmur oranı boldu. Ancak sonraki yüzyıla gelindiğinde yağmur oranı azalmaya başladı. 830’lu yıllarda ise sadece birkaç kent kaldı. Teksas Üniversitesi’nden Karl Butzer’e göre ise iklimin çöküşlerdeki rolü abartılıyor. Ancak Hong Kong Üniversitesi’nden David Zang’ın 2005’te yaptığı araştırmaya göre de, son 1200 yılın iklim değişikliklerini ve çıkan savaşları inceleyen bilim adamı havalar soğuduğunda daha fazla savaş yaşandığını tespit etti.