Gündem‘İktidar olduğumuzda sorunları çözeceğiz’

‘İktidar olduğumuzda sorunları çözeceğiz’

01.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

CHP lideri Özel, partisinin iktidarında sağlık konusunda sorunları çözeceğini belirterek “Hastaneler milletin, hizmet etme görevi devletin, onuruyla yaşama hakkı da bu milletindir” ifadesini kullandı.

‘İktidar olduğumuzda sorunları çözeceğiz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’da düzenlenen, “Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı”nda konuştu. Hükümetin sağlık politikalarını eleştirirken “Öyle bir yere geldik ki deyim yerindeyse gemi tam olarak karaya oturdu” ifadesini kullanan Özel, “Bir buçuk yıl sonrasına verilen bir göz ameliyatının hastanın ölümünden 6 ay sonra evine telefon açılarak ameliyata davet edildiği o trajik, o ailesi kadar hepimizi kahreden sembol olay ortadadır. Bugün hastanelerde endoskopi için 1 yıl sonrasına gün verilmesi normalleşmiş, günü veren utanmaktadır, alan şaşırmaktadır ama bu sistemi kuranlar bu meseleye müdahale edememektedirler. Çünkü oluşturdukları sorun tamamen yapısal bir meseledir” dedi.

Haberin Devamı

‘KRİZE DÖNÜŞTÜ’

Döviz kurundaki değişikliklere bağlı olarak en basit ilaçların eksikliğinin yaşandığını, çok parası olanlar dışında kimseye diş sağlığı hizmeti sunulamadığını söyleyen Özel, 2024 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetleri için kişi başına ayrılan tutarın sadece 1243 lira olduğunu kaydetti. 2023’te kızamık ve verem gibi pek çok aşının zamanında tedarik edilmediğini belirten Özel, “2024 tedavi edici sağlık programı için ayrılan bütçenin yüzde 11’inden fazlası şehir hastanelerinin kira bedellerini karşılamak üzere ödendi, bu rakam 57,5 milyar liradır. ‘Milletin cebinden kuruş çıkmayacak’ denilen hastanelerin kullanım bedeli için bütçeden bu yıl dahil 2026 sonuna kadar 3 yılda toplam 186 milyar lira ödenecektir” diye konuştu. Partisinin iktidarında bu sorunların çözüleceğini vurgulayan Özel, “Hastaneler milletin, hizmet etme görevi devletin, onuruyla yaşama hakkı da bu milletindir” dedi.

Haberin Devamı

‘YAVAŞ’A YÜREKTEN KATILIYORUM’

CHP lideri Özel, SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ile birlikte CHP-SPD Siyasi İşbirliği Mutabakatı’nı imzaladı. İmzaların ardından konuşan Özel, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili açıklamasının sorulması üzerine şunları söyledi: “Mansur Bey’in sözlerini ikiye ayırıyorum. Birincisi ‘Mutlaka kazacağız’, buna yürekten katılıyorum. İkincisi ‘Partim aday gösterirse’ bu da parti disiplinini vurgulaması açısından önemli. Parti adayını belirleyecek, onun dışında bir aday söz konusu değil. O adayın etrafında tüm parti kenetlenecek ve seçimi kazanacağız.”