Gündemİklim etkisi ‘CORINE’ ile haritalanacak

İklim etkisi ‘CORINE’ ile haritalanacak

21.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Avrupa Çevre Ajansı’na (AÇA) ulusal yükümlülük kapsamında teslim edeceği CORINE 2024 (Çevresel Bilginin Koordinasyonu) haritasının Harita Genel Müdürlüğü (HGM) tarafından üretilmesine karar verildi. Elde edilecek veriler, kuraklık eylem planları, orman yangınları, çölleşme ile mücadele çalışmalarına da kaynak olacak.

İklim etkisi ‘CORINE’ ile haritalanacak

MELTEM GÜNEŞ Ankara - İklim değişikliği aşırı sıcaklıklar, kuraklık, orman yangınları, şiddetli yağışlar ve sellerle her geçen gün acı yüzünü göstermeye devam ederken, çevrenin bilinçli kullanılması için çevrenin tanınması ve niteliklerinin belirlenmesi de önemli hale geldi. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer Alan, geçtiğimiz haftalarda Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp’i ziyaret etti. Ziyarette, her altı yılda bir üretilen ve Türkiye’nin Avrupa Çevre Ajansı’na (AÇA) ulusal yükümlülükleri kapsamında teslim edeceği CORINE 2024 haritasının üretimi konusu ele alındı. Görüşmede, çevresel değişimlerin izlenmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi amacıyla yürütülen önemli bir çalışma olan CORINE projesi kapsamında, 2024 yılına ait Türkiye CORINE haritasının, Harita Genel Müdürlüğü’nün altyapısı ve teknik kabiliyetleriyle üretilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Değişim izlenecek

Hazırlanacak Türkiye CORINE haritası, 2018 yılından bu yana meydana gelen çevresel değişimleri gözler önüne serecek. Hızlı karar alma, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir arazi planlamasına katkı sunması beklenen CORINE; tarımsal kuraklık eylem planlarında, havza eylem planlarında, arazi değişimlerinin belirlenmesinde, sulak alan değişimlerinin izlenmesinde, tarım, orman ve sulanan alanlar gibi temel arazi kullanım envanterlerinin konumsal verilerle ortaya çıkarılmasında, arazi kullanım değişikliklerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının hesaplanmasında, erozyon kontrol, orman yangınları ve çölleşme ile
mücadele çalışmaları gibi pek çok alanda önemli bir veri kaynağı olarak kullanılacak.