25.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de yürütülen araştırmalar, Antarktika’nın batı yakasında buzulların erime hızının sanılanın iki katı daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ulusal Atmosfer Araştırma Merkezi’nin başı çektiği yeni araştırma, Batı Antarktika’nın son yarım yüzyılda 2.4 derece daha çok ısındığını gösterdi. Önceden hesaplanan kutup sıcaklığının iki katı üzerinde kalan bu rakamlar, ortalama küresel sıcaklığın bile neredeyse üç katı üzerinde kalarak bölgeyi dünyanın en hızlı ısınan noktalarından biri haline getirdi.
Antarktika’nın 26 milyon kilometrekare alanı kaplayan buzuluyla en soğuk bölgesi olan batısında yaşanan sıcaklık değişimi bilim dünyasında geniş yankı buldu. ABD’de yayımlanan Nature Geoscience dergisinde pazar günü yer alan araştırma raporuna göre, okyanuslardan gelen sıcak su dalgaları bölgedeki ısı dengesini tehdit eden yeni bir unsur haline gelmeye başladı.
3.3 metre yükselebilir
Yaz aylarında ısı artışına bağlı olarak nispeten eriyen buzullarda 1958 ila 2010 yılı arasında daha sık çözülme görüldü. Araştırmada yer alan ABD’nin Ohio Üniversitesi’nden uzmanlar, bölgedeki buzul oranının dünyadaki su seviyesini 3.3 metre yükseltebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekiyor. Son yüzyılda deniz seviyelerinin 20 santimetre yükseldiği belirlenmişti.
Köpekbalıkları sıcak sudan kaçıyor
Avustralya’nın Batı Balıkçılık Kurumu tarafından yapılan yeni açıklamada, geçen yaz Hint Okyanusu’nda yaşanan 5 derece ısı artışının köpekbalığı saldırılarında etkili olduğu belirtildi. Uzmanlar, köpekbalıklarının sıcak sudan kaçarak soğuk suyu takip ettiğini ve böylece insanların suya girdiği bölgelere ulaştığını belirtti. Geçen yaz 5 kişi bu saldırılarda yaşamını yitirmişti.