06.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav, 5 Haziran’da yapılacak. 8. sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrencinin Anadolu, fen, sosyal bilimler liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve proje okullara girebilmek için LGS’ye katılması bekleniyor.
Her ay öğrenciler için yardımcı kaynak destek paketi hazırlayan MEB, 10 bin soruluk 7. kaynak paketinde nisan ayı LGS örnek sorularını da yayınladı. Bu soruları inceleyen Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, LGS’de hem klasik hem de yeni nesil olarak adlandırılan sorulara yer verilmesini beklediklerini söyleyerek, testlere göre şu değerlendirmelerde bulundu:
‘Görselli sorular ağırlıklı’
Türkçe: Metin yorumlama ve sözcükte anlam sorularının yanı sıra grafik- görsel ya da grafik metin eşleştirmeli sorulara, sözel mantık yorumlama sorularına yer verilebilir.
Matematik: Tüm konuları kapsamasını beklediğimiz matematik testinde gerçek yaşamla ilişkilendirilen sorularda görsellerle sorunun metni bütünleşmiş olarak sorulacaktır. Sınavda bilginin doğrudan sorulmadığı, bilginin kullanılabileceği ve grafiklerin yorumlanacağı sorular çıkacaktır.
Fen Bilimleri: Bu testte grafik ve tabloların kullanılacağı, okuduğunu anlama üzerine kurgulanan, bilimsel olaylar arasında bağlantı kurabilmeyi sağlayan, güncel olaylardan örneklerin olduğu sorular görebiliriz. Ayrıca deney düzeneklerinin kullanılacağı bağımlı, bağımsız ve sabit değişkenlerin sorgulanacağı sorular da bekliyoruz.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Uzun paragraflar halinde okuma-anlamaya ve metinden çıkarımda bulunmaya yönelik sorular sorulabilir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kavram bilgisini ölçen, okuma, anlama ve yorumlama becerilerini test eden tarzda soruların gelmesi bekleniyor. Bu yıla kadar sorulmamış olsa da örnek sorularda görselli sorulara çok fazla yer verilmiş olup 2022 LGS’de bu tip bir sorunun gelme ihtimaline hazırlıklı olunmalı.
İngilizce: Okuduğunu anlama, görselle uyumlu grafik ya da okuma parçasını analiz etme, diyalog tamamlama soruları dikkat çekiyor.
Kurt, LGS’de testlere göre ağırlık verilmesi gereken konularla ilgili şunları söyledi: “Türkçe’de anlam, dil bilgisi ile anlatım bozukluğu konularına; Fen Bilimleri’nde DNA ve Genetik Kod ile Madde ve Endüstri ünitelerine ağırlık verilmeli. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğrencilerin Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar, Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm! ve Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye konularına ağırlık vermeleri önemli.”
Sınav simülasyonu önemli
LGS’ye iki ay gibi kısa bir süre kaldı. Öğrencilerin kalan süreyi genel tekrar testleriyle birlikte soru ve deneme çözümlerini süre tutarak sınav simülasyonundaymış gibi değerlendirmelerini öneren Adil Kurt’un süre yönetimi konusunda önerileri şöyle:
Sınav anına yönelik zaman yönetimi, turlama, tersten başlama, nefes egzersizleri, beden kontrolü gibi uygulamaları yaparak sınavı doğru yönetebilecek destekler pekiştirilmeli.
Sürecin son düzlüğünde görülen yorgunluk, durgunluk vb. psikolojik etkilere yönelik düzeni bozacak uzun aralar yerine kısa ve kolay çözümlerle ‘iyi gelenler listeleri’ oluşturulmalı.
MEB’in yayımladığı örnek sorular eksiksiz çözülmeli. Bu çalışma yöntemiyle öğrenciler, hem eksiklerini kapatacak hem de bilgi eksikliği kaygısı yaşamayacaklar.
Bir değişiklik yok
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yaptığı açıklamaya göre bu yıl merkezi sınavda bir değişiklik yok. Sınav iki oturum halinde gerçekleştirilecek; öğrencilere 90 soru sorulacak. Saat 09.30’da başlayacak birinci oturumda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. Saat 11.30’da başlayacak ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden 40 soru sorulacak ve süre 80 dakika olacak.
Otomatik başvuru
MEB, Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nu www.meb.gov.tr’den yayımladı. Başvurular, 4- 14 Nisan 2022’de MEB tarafından merkezi olarak yapılacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi 27 Mayıs’tan itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’nden açıklanacak. Okul müdürlükleri bu tarihten itibaren öğrencilerin sınav giriş belgelerini alacak ve mühürleyerek öğrencilere teslim edecek. Sınav sonuçları, 30 Haziran’da ilan edilecek.