20.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ARİF BALKAN İstanbul
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) 2013 yılında madencilik sektörünün elde ettiği ihracat rakamları içerisinde en fazla payı alan 12 firmayı ödüllendirdi. ‘İhracatın Yıldızı’ seçilen bu şirketlerden biri de Uşak’ın Eşme ilçesinde altın madeni işletmesi bulunan TÜPRAG şirketiydi.
Şirkete ‘siyanür’ tartışmasına rağmen ödül verilmesi Kışladağ çevresindeki köylülerin ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. Bunun sebebi ise köylülerin yaklaşık 10 yıldır, altın arama faaliyeti nedeniyle sularını içilemez hale getirdiği iddiasıyla şirkete karşı hukuk mücadelesi yürütmesi.
Madenin kapasite artırımına ilişkin ÇED kararını yargıya taşıyan köylülerin son başvurucu mercii ise geçtiğimiz ay Anayasa Mahkemesi oldu.
‘Bir Türkiye gerçeği’
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanan çevreciler, yapılan incelemelerde iki köyün sularında yüksek miktarda arsenik tespit edildiğini ve sulara ‘içilemez’ raporu verildiğini söyledi. Davanın avukatı Arif Ali Cangı, yapılan yargılamada Danıştay’ın bozma kararının gereğinin yerine getirilmediğini belirterek, davacıların bilirkişilere ve raporlarına itirazlarının gerekçesiz reddedildiğini, bu şekilde adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savundu.
Cangı, “En doğal hak olan temiz içme suyu hakkını ihlal eden, bir işletme ödüllendiriliyor. Bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu ne yaman çelişkidir” dedi.