Gündemİhanete karşı yazılan destan

İhanete karşı yazılan destan

15.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

15 Temmuz 2016, silah gücüyle devleti ele geçirmeye çalışan darbecilere direnen halkın zaferiyle sonuçlandı. Ertesi gün öğle saatlerine kadar süren direniş hafızalarımızdan silinmeyecek izler bırakırken 251 vatandaşımız şehit düştü yüzlercesi gazi oldu.

İhanete karşı yazılan destan

MELTEM GÜNAY / İSTANBUL - Yüzyılın ihanetinde Türk halkının destan yazdığı 15 Temmuz altıncı yılında. Türkiye’nin dört bir köşesinde vatandaşların darbecilere karşı gövdelerini siper ettiği, 251 vatandaşımızın şehit olduğu o kara gece hafızalarımızdan silinmeyecek.

Haberin Devamı

Şehitlerimizin anısına ‘Kalbimizde Yaşıyorlar’ diyerek darbenin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir, 15 yaşındaki en genç şehidimiz Halil İbrahim Yıldırım, baba oğul birlikte şehit düşen Erol ve Abdullah Olçok ve diğer şehitlerimizin hikayelerine yer verdik. Darbe girişiminin kronolojisi ve o gece yaşananlar da sayfalarımızda yer buldu. Tüm Türkiye’de ve dünyanın bir çok bölgesinde tutulan demokrasi nöbetlerinin yanı sıra, gaziler ve şehit yakınları da yaşadıklarını anlattı.

Ankara muhabirimiz Aydın Hasan ‘Türk halkı destan yazdı’ başlıklı yazısında o geceyi şöyle anlattı. “Ankara halkı, bir yaz akşamı sıra dışı ve hayranlık uyandıran bir ruh hali içinde sokaklara döküldü. Ses duvarını aşarak alçak uçuş yapan savaş uçaklarının korkunç uğultusu altında, üstüne yürüyen tanklara, atılan bombalara, helikopterden fırlatılan top mermilerine, üstüne sıkılan kurşunlara rağmen Genelkurmay karargahına, Ankara Emniyeti’ne, TRT’ye, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne ve daha birçok noktaya koştu. 15 Temmuz 2016 akşamı, silah gücüyle devletin çekirdeğini ele geçirmeye çalışan darbecilere karşı direndi. Türkiye’nin genelinde bir destana dönüşen bu direniş, Ankara’da daha anlamlıydı. Çünkü devletin çekirdeğini oluşturan önemli kurumlar Ankara’da idi. Bu direniş sayesinde akşam saatlerinde başlayan darbe girişimi, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hain karanlığına gömüldü. 15 Temmuz 2016 gecesi, sadece Ankara’da değil İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok yerinde bir halk destanı yazıldı.”

Haberin Devamı

Unutmamak için

Hain darbe girişimini akıllarda tutmak, o gece yaşananları unutmamak ve unutturmamak için ortak hafıza oluşturmak amacıyla açılan Hafıza 15 Temmuz’a da sayfalarımızda yer verdik. 15 Temmuz 2019’da açılan mekanı bu zamana kadar 3 milyondan fazla kişi ziyaret etti. Bir sene içerisindeki ziyaretçi sayısı ise 350 bini geçti. Mekanda darbe girişimi gecesi yaşananların anlatıldığı videolar gösterilirken, şehitlerden kalan hatıra eşyalara da yer veriliyor.

‘Türkiye aşkı’

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla İstanbul Valiliği tarafından ‘Türkiye Aşkına-Geride Kalanlar’ belgeselinin detaylarını da işledik. Belgeselde vatanı için gözünü kırpmadan şehadete yürüyenlerin, kahraman gazilerin ve geride kalanların birbirinden farklı hikâyelerine yer verilirken, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Facetime bağlantısı kuran Gazeteci Hande Fırat’ın yanı sıra, birçok şehit ailesi ve gaziler ile röportajlar yer alıyor. Yönetmenliğini Mesut Gengeç’in yaptığı ve 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel, 45 dakikalık duygu dolu görsel bir arşiv niteliği de taşıyor.

Haberin Devamı

‘Hedefimiz 15 Temmuz’u unutturmamak’ diyen 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç da, “Bundan yüz yıl sonra 15 Temmuz ruhunu yaşatabilmek için nitelikli eserlerin ortaya konması zaruri. Bunu yapmak 251 şehidimize ve gazilerimize olan borcumuz. Bu bilinçle çok çalışıp kalıcı eserler üretmeye devam edeceğiz” diyerek bu konuda yapacakları çalışmaları anlattı.