19.12.2017 - 15:36 | Son Güncellenme:
İHA
FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına ilişkin İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 15 sanıklı davanın görülmesine devam ediliyor. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuklu ve 3 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Dün sabah saatlerinde başlayan duruşmaya, bugünkü oturumda da tanık dinlemesine devam ediliyor.
Duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlanarak tanık olarak dinlenen Yusuf Dolar(FETÖ’den ihraç edilen emniyet müdürü), 1992 yılında Polis Akademisi’nden mezun olduğunu, 13 yıl İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde çalıştığını söyledi. Hüseyin Çapkın ve Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte çalıştığını kaydeden tanık Dolar, “17-25 Aralık’tan sonra cemaatten ayrıldım. 2016 yılı Ağustos ayında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade verdim. İfademde cemaatin Hüseyin Çapkın’a devamlı bir şeyler yaptırmaya çalıştığını söylemiştim. 2010 yılında Ergenekon, Balyoz, MİT Müsteşarının ifadeye çağrılması, KCK gibi operasyonlar gündemdeydi. Operasyonu yapan şube müdürlerinin tamamı cemaatçi olduğu için emniyet müdürünü ikna etmeleri gerekiyordu” dedi.
Hüseyin Çapkın’ın şube müdürleriyle haftada bir gün toplantı yaptığını söyleyen tanık Dolar, “Bu toplantıya Ömer Köse, Yurt Atayün, Tufan Ergüder, Nazmi Ardıç, Mutlu Ekizoğlu, Erol Demirhan(eski emniyet müdürleri) katılırdı. Toplantılar öncesi Erol Demirhan, emniyet imamıyla bilgisayar üzerinden görüşür, daha sonra diğer şube müdürlerine ‘İçerde sen şunu söyleyeceksin, sen bunu söyleyeceksin’ diyerek görev dağılımı yapardı. Demirhan’ın yanındakilere hitaben ‘Toplantıdan bizim istediğimiz gibi bir sonuç çıkacak’ dediğine de ben bizzat şahidim. Toplantılarda ben yoktum. Hüseyin Bey bu taleplerin adliyeden geldiğini düşünerek, ‘Hukuki çerçevede gereğini yapın’ diyordu herhalde. Böyle bir organizasyon karşısında tek bir kişinin tepki vermesi de pek mümkün değil. Şube müdürleri her şeyi kanun çerçevesinde yapıyor gösteriyorlardı” diye konuştu.
VALİ BEY BANA BOZUK ATTI
Hüseyin Avni Mutlu’nun, valilik yaptığı dönemde, ziyaret için gittiği İzzet Baysal Huzurevi’nde kalan Halil Güneş ise tanık ifadesinde, “Vali Bey huzurevini ziyarete gelmişti. Ona, ‘Burada bizden para toplanıyor, cemaate gönderiliyor’ demiştim. ‘Sus, kes sesini’ deyip beni azarladı. Ben bu konuyla ilgili birçok kez farklı yerlere şikayette bulundum. Zaten bu meseleyle ilgili konuşanı gönderiyorlardı” dedi.
'SANIRIM YANLIŞ HATIRLIYOR...'
Tanık Güneş’nun ardından söz isteyen Mutlu, “Ben valilik dönemimde birçok huzurevini ziyaret ettim. Çok yoğun olduğum dönemlerde bile buna özen gösteriyordum. Halil Bey’in söylediklerine yorum getirmek istemiyorum. Ben bir gönül valisiyim. Zannedersem bir yanlış hatırlama olmuştur. Zaten bu insanların çoğu parasız pulsuz gelip oraya sığınır. Nasıl olurda orada para toplanıp cemaate gönderilir?” şeklinde konuştu.
SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Duruşmada, savcı Uğur Yaşar Güngör ara mütalaasını bildirdi. Savcı, mütalaada, sanıklar eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Feyzullah Özcan ve Haluk Nadir'in tahliyesini talep edildi. Diğer tutuklu sanıklar Fatih Şahin, Murteza balcı, Erdal Çakır, Nurullah Çakır ve Yusuf Yavascan'in ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istendi. Mütalaada, iki sanık hakkındaki değerlendirme ise mahkemenin takdirine bırakıldı.
ÇAPKIN 'EV HAPSİ' HÜKMÜ İLE TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcının görüşü ile sanıklar ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyetince ara karar açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Hüseyin Çapkın'ın oy çokluğuyla, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir ve eski İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ise oy birliğiyle tahliyesine karar verdi.
Bu sanıklardan Çapkın'ın tahliye edilmesine mahkeme heyeti başkanı tarafından muhalefet şerhi konuldu. Kararı açıklarken konuşan başkan, Çapkın'ın tahliye edilmesi düşüncesinde olmadığını bildirdi. Diğer sanıkların tahliyesi ise oy birliğiyle karara bağlandı. Mahkeme heyeti, tahliye edilen sanıklardan Çapkın hakkında, "konuttan çıkmama", Özcan, Nadir ve Kurt hakkında ise "yurt dışına çıkış yasağı"ndan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını da hükme bağladı.
HÜSEYİN AVNİ MUTLU OY ÇOKLUĞU CEZAEVİNDE KALDI
Duruşma savcısının tahliye edilmesini istediği tutuklu sanıklardan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun tahliye talebi de mahkeme heyeti tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Üye hakim, "Mutlu'nun yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak tahliye edilmesi gerektiği" yönünde muhalefet şerhi kullandı. Diğer 7 tutuklu sanığın bu hallerinin de devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı sıralı gerçekleşmek üzere 8 ve 9 Şubat 2018 tarihine erteledi.