GündemHidrojen bombası nedir?

Hidrojen bombası nedir?

26.04.2018 - 14:16 | Son Güncellenme:

2017 yılında Kuzey Kore’de meydana gelen 6.3 şiddetindeki depreme sebebiyet veren hidrojen bombası denemesi silahın gücü konusunda tüm dünyaya korku salmış vaziyettedir. Nükleer silahlardan bile bin kat güçlü olan bu silah insanoğlunun sonunu mu getirecek?

Hidrojen bombası nedir

Hidrojen bombası nedir?

Haberin Devamı

Hidrojen bombası, diğer bir adıyla füzyon bombası, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime sonucu oluşan yıkıcı nükleer bir silahtır. Tepkimenin oluşumu silahın patlayıcı gücünün artmasına neden olur. Kontrolsüz bir şekilde oluşan termonükleer reaksiyon sonrası açığa çıkan enerji sayesinde tahmin edilemeyecek kadar büyük tahribe yol açabilir. Hidrojen bombasının asıl amacı tıpkı güneş gibi hidrojen atomlarını helyuma dönüştürmektir. Çoğu kişi atom bombası ile hidrojen bombasını karıştırsa da aslında ikisi birbirinden farklıdır.

Hidrojen bombası ile atom bombası arasındaki farklar nelerdir?

Hidrojen bombası, atom bombasıyla aynı yapıya sahip bir kitle imha aracı değildir. Hidrojen bombası atom çekirdeklerinin zincirleme şekilde bir araya gelmesiyle açığa çıkan enerjiyi kullanırken, atom bombası tam tersine atom çekirdeklerinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan enerjiyi kullanır. Yani hidrojen bombası füzyon, atom bombası fisyon sayesinde elde edilmektedir. Hidrojen bombasında patlama görevini, atom bombalarında kullanılan dinamitlere göre çok küçük olan fünyeler üstlenir.

Haberin Devamı

Hidrojen bombası nasıl yapılır?

Hidrojen bombasının ortasında trityum ve döteryumun olduğu füzyon yakıtı, füzyonun etrafında fisyon patlayıcıların olduğu atom bombası ve onunda çevresinde nötron yansıtıcı bir kabuk bulunur. Hidrojen bombasının patlatılabilmesi için ilk önce füzyonun etrafında bulunan fisyon patlayıcılar yani atom bombasının patlatılması gerekir. Atom bombasının patlaması belirli bir baskının oluşmasını sağlar ve böylece hidrojen bombası da patlamış olur. Hidrojen bombasının patlaması sonucu açığa çıkan enerji atom bombasının patlamasından sonra açığa çıkan enerjiden yaklaşık olarak 1000 kat daha fazladır.

Hidrojen bombası tarihçesi

Hidrojen bombası ilk kez 1952 yılında ABD tarafından geliştirildi ve yine ABD tarafından 1954 yılında Büyük Okyanus’ta bulunan Marshall Adalarında denenmiştir. Bu deneme sonrası nükleer silahlar konusunda birçok deneme gerçekleştirilmiştir. 1961 yılında Sovyet Rusya tarafından denenmiş olan hidrojen bombası Hiroşima’ya atılan atom bombasından 3.800 kat büyüklüktedir. Çar(Tsar) ismi verilen bu bombadan iki adet üretilmiş, biri denenmek üzere kullanılırken bir diğeri müzede sergileniyor durumdadır. Üretilen bu bombanın yıkıcı gücü tahmin edilenden çok daha fazladır.

Haberin Devamı

Bombanın atıldığı yerden 100 kilometre uzakta yer alan insanlarda 3. dereceden yanıklar tespit edilmiş, 900 kilometre uzaktan bakanların da retinalarında hasar olduğu gözlemlenmiştir. Nükleer silah denemeleri ekolojik dengenin bozulmasında başlıca rol oynayan etmenlerden biridir.