GündemHıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ne demek, nasıl kutlanır?

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ne demek, nasıl kutlanır?

22.02.2021 - 21:33 | Son Güncellenme:

Hıdırellez her yıl çeşitli ritüellerle coşkulu ve eğlenceli şekilde kutlanır. Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da hayata geçirilen mevsimlik bayramdır. Yöreye göre farklı isimlerle anılır. Vatandaşlar, 'hıdrellez ne anlama geliyor, hıdırellez bayramı nasıl kutlanır?' gibi soruları araştırıyor. Mevsimlik bayram Hıdrellez'de doğanın uyanışı kutlanır ve farklı gelenekler uygulanır. Ayrıca Hıdrellez duası da okunur. İşte, hıdrellez hakkında detaylar...

Hıdırellez ne zaman Hıdırellez nedir, ne demek, nasıl kutlanır

Hıdırellez ya da Hıdrellez, UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne  alınması için 2010 yılından itibaren çalışmalar yapılmaya başlandı. Hıdırellez, Hızır inancından geliyor. Hızır’ın yaşam suyu içerek ölümsüzlüğe ulaştığı, özellikle de baharda insanlar arasında dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtan, darda kalıp başı sıkışanlara yardım eden biri olduğuna inanılır. Hıdırllez günü farklı ritüeller gerçekleştirilir. 

Haberin Devamı

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Kışa veda ve tabiatın uyanışının coşkuyla kutlandığı Hıdırellez günü her yıl kutlanır. Bu yıl Hıdırellez 5 - 6 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

HIDIRELLEZ NEDİR, NE DEMEK?

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardandır. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür.

6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Haberin Devamı

HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR?

Halk huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için hıdırellez gününde çeşitli ritüeller uygular. Anadolu'da halk tercihen beyaz elbiseler giyerek gün doğmadan önce yeşil ve bol sulu kırlara gidip eğlenir. Kutlamalar yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık da denir. Hızır'ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplanır, oyunlar oynanır, baharın ilk kuzusu kesilerek yenilir. Toplanan çiçekler kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceğin; bu su ile kırk gün yıkanan kişinin gençleşip güzelleşeceğine inanılır.

"Hızır Hakkı" için kuzu kesmek, Hızır geleneğinin yayıldığı her yerde görülen genel adettir. Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe isteyenler herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparak; altın ve benzeri ziynet eşyası isteyenler ağaç yapraklarını kollarına veya boyunlarına takarak isteklerine kavuşacaklarına inanır. Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır.