GündemHerkesin ‘1 Numarası’ var!

Herkesin ‘1 Numarası’ var!

23.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay, 9 yıldır yargı ve siyaset gündeminin en önemli maddelerinden biri olan Ergenekon davasına ilişkin kararı usul ve esastan bozdu.

Herkesin ‘1 Numarası’ var

Bozma gerekçelerinden biri de “Terör örgütünün kim tarafından ne zaman kurulduğunun, suçlarının, hiyerarşik yapısının ortaya konulmaması. Yargılama sürecinin en önemli maddelerinden biri de “1 Numara” iddiasıydı. Ergenekon’u kuran, yöneten ve bütün örgüt hiyerarşinin tepesinde olduğu söylenen ‘1 Numara’ için herkes bir tarif yaptı, ima yollu da olsa adres gösterdi. Ama ne iddianamede, ne mütalaada ne de nihai karar da bu kişinin kim olduğuna dair bir bilgi yer almadı.
MİT’in Tuncay Güney’in 2001’de verdiği ifadelere dayanarak hazırladığı, 2003 yılında Başbakanlığa gönderilen ve mahkemenin üzerindeki isimleri kapatarak dosyaya koyduğu şemanın en tepesinde yer alan ismin kimliğiyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Kimisi “eşkalini” verdi, kimisi mesleğinden bahsetti.

Gürses: ‘Bir Numara’ Eruygur
Davanın sanıklarından Prof. Dr. Emin Gürses’in polisin tarafından kayda alınan telefon görüşmelerinden birinde bahsettiği “Bir Numara”nın kimliği ifadesinde soruldu. Gürses bu ismin “Jandarma Eski Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur” olduğunu söyledi.

Tayyar: Emekli asker
Savcı Zekeriya Öz’e 2008’de “tanık” olarak ifade veren Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise ismi savcı Zekeriya Öz’e söylediğini belirterek “1 Numara, İstanbul’da yaşıyor. Eskisi gibi çok etkin değil. Silah kullanmasını biliyor. Emekli asker” demişti. Tayyar’ın verdiği ismin eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu olduğu ortaya çıktı. İnceleme başlatan savcılık, Kıvrıkoğlu’nun Ergenekon ile ilişkisini gösteren somut bir bilgiye ulaşamadı.

Perinçek: Karadayı değil
Ergenekon davasında 26 Ocak 2009’da savunma yapan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de “Ergenekon şemasında bir numara Hüseyin Kıvrıkoğlu’dur. İddia edildiği gibi İsmail Hakkı Karadayı değildir. Karadayı’nın adı şemada yer almamaktadır” dedi.

Çakır: Göçmen tipli
Davada “tanık” olarak ifade veren gazeteci Zihni Çakır, sanıklardan birinin vasıtasıyla tanıştığı iddia ettiği “Bir Numara”yı şöyle tarif etti: “Bu kişi, 60-65 yaşlarında, 1,60-1,65 boylarında göçmen tipli biriydi. ‘Bir Numara’ olarak tanıdığım kişi çok otoriterdi, gazeteye her geldiğinde eli öpülürdü.”

Temizöz: Çetin Doğan
Emekli albay Cemal Temizöz ise Ergenekon şemasında “Bir numara” olarak gösterilen ismin, emekli orgeneral Çetin Doğan olduğunu iddia etmişti.
Aydınlık gazetesi ise meşhur şemada “Bir Numara” olarak İsmail Hakkı Karadayı’nın kastedildiğini yazmıştı.