07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker
Türkiye, sunduğu turizm çeşitliğiyle dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist çekiyor. Kimi deniz, güneş, kum için kimi kültürel zenginliği, kimi sağlık, kimi de alışveriş için geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre Türkiye’ye 45 milyon turist geldi. Ülkelere göre incelendiğinde ise en çok ziyaretçinin Rusya, Almanya ve Bulgaristan’dan geldiği görülüyor. Ancak dikkat çeken bir başka veri ise her ülkenin turistinin tercih ettiği bir şehrimiz var. Bunlardan öne çıkanları derledik:
Hem doğa hem tarih
Tarihi, doğal güzellikleriyle Bursa, hem yazın hem de kışın turistlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca Evliya Çelebi’nin ‘Ruhaniyetli şehir’ olarak tanımladığı Bursa’ya camileri ve türbelerinin yarattığı manevi atmosferiyle özellikle Müslüman ülkelerden ziyaretçi geliyor. Şehirde Ulu Camii, Kozahan, Emirhan, Muradiye Külliyesi, Hüdavendigar Camii, Bursa Kalesi ziyaretçilerin uğrak noktaları.
Geçen yıl 389 bin 617 turistin konakladığı şehirde bu turistlerin 56 bin 771’i Suudi Arabistan, 53 bin 668’i Kuveyt, 22 bin 37’si ise Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşıydı. Ayrıca şehir, Endonezya, Almanya, İsrail, Suriye, Irak, Katar, Bahreyn’den de büyük ilgi görüyor. Bu yıl ise en çok ziyaretçi Kuveyt’ten.
Alışverişe geliyorlar
İstanbul’da geçen yıl 7 milyon 729 bin 916 yabancı turist konakladı. Bunların 625 bin 772’sini Suudi Arabistan, 600 bin 994’ünü Irak, 534 bin 64’ünü İran, 300 bin 554’ünü Rusya, 290 bin 804’ünü Almanya vatandaşları oluşturdu. Yine Cezayir, Ürdün, ABD, Çin ve İngiltere’den 200 binin üzerinde turistin tercihi İstanbul oldu. Bu yılın ilk 5 ayına göre de en çok Iraklılar ve İranlılar geldi. İstanbul’a gelen her iki turisten birini neredeyse Orta Doğu ülkelerinden turistler oluşturuyor. Bunun nedenlerinden biri de Türk dizileri. Gelen turistler, bu dizilerin çekildiği yerleri de geziyor. Öte yandan turistler alışveriş yapmayı çok seviyor. İstanbul’da alışveriş için özelikle İstiklal Caddesi ve Cevahir AVM başta olmak üzere alışveriş merkezlerini tercih ediyorlar. Ayrıca saç ekimi, estetik gibi sağlık turizmi için şehre gelenlerin sayısı da oldukça fazla.
İzmir’de ise 842 bin 513 yabancı turist konakladı. Bu turistlerin 182 bin 918’i Almanya, 73 bin 56’sı İngiltere, 48 bin 88’i Çin, 38 bin 225’i Rusya vatandaşlarıydı. Onu İran, Hollanda, Beyaz Rusya takip etti. Turistler, özellikle İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti’ni ziyaret ediyor. Ayrıca Hristiyanlar tarafından hac merkezi olarak kabul edilen Meryem Ana Evi de en çok ziyaret edilen yerler arasında.
İngilizler ilk sırada
Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi turistik ilçelere sahip Muğla ise deniz, kum, güneş tatili için gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl 2 milyon 101 bin turistin konakladığı şehri, 737 bin 836 kişiyle en çok İngilizler tercih etti. Ayrıca 345 bin Rus, 158 bin Alman turistin tercihi de yine Muğla oldu. Genellikle Avrupalı turistlerin geldiği şehirde Hollanda, Ukrayna, Polonya’dan turistler de konakladı. Sezonun henüz tam anlamıyla başlamadığı ilk 5 ayın istatistiklerine göre yine ilk sırada İngilizler yer aldı. Öte yandan Çinlilerin de Fethiye’ye ilgisi artıyor. Çin Survivorı’nın Fethiye’de çekilmesinin bölgenin Uzak Doğu’da tanınmasında büyük önem taşıdığının altını çizen Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, Çin’den gelen bloggerları ve tur operatörlerini Fethiye’de ağırladıklarını ve bölgenin tanıtımını yaptıklarını belirtti.
Karadeniz’e Arap akını
Karadeniz Bölgesi’ne en çok ilgi gösteren turistler Araplar. Turistler, özellikle Trabzon’da Uzungöl ve Sümela Manastırı’nı, Rize’de Ayder Yaylası’nı ziyaret ediyorlar. Uzungöl ve Ayder Yaylası’ndan sonra Rize’nin İkizdere Vadisi de Arap turistlerin akınına uğramaya başladı. Özellikle son zamanlarda Suudi Arabistan’da İkizdere ile ilgili birçok reklam yayınlanıyor. Araplar Karadeniz’de ayrıca gayrimenkul, fındık bahçesi gibi yatırımlar da yapıyorlar. Trabzon’da geçen yıl konaklayan yabancı turistlerin ülkeleri arasında Suudi Arabistan, İran, Kuveyt ilk üç sırayı aldı.
Kapadokya’yı çok seviyorlar
Nevşehir’de bulunan Kapadokya’nın ünü peribacaları, yeraltı şehirleri, doğal kaya oluşumları, butik otelleri ve sıcak hava balon turuyla sınırları çoktan aşmış durumda. Bölgede Derin Kuyu Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi, Selime Manastırı, Uçhisar, Güvercinlik Vadisi, Ortodoks Manastırı, Çavuşin Köyü, peribacalarının en yoğun olduğu Paşabağ görülmesi gereken yerlerden öne çıkanlar. Kapadokya’yı yıl boyunca özellikle de Uzak Doğu’dan gelen turistler tercih ediyor. 872 bin 336 turistin konakladığı Nevşehir’de bu turistlerin 291 bin 928’ini Çinliler, 74 bin 250’sini Güney Koreliler, 53 bin 732’sini Tayvanlılar, 44 bin 580’ini Malezyalılar, 30 bin 449’unu ise Taylandlılar oluşturdu. Yılın ilk 5 ayında 440 bin 499 turistin geldiği Nevşehir’de 127 bin 751’le Çin yine zirvede.
Rusların gözdesi
Antalya, uzun yıllardır Rusların gözde şehri konumda. 2018’de şehirde konaklayan 15 milyon 72 bin yabancının 5 milyon 200 bin 114’ünü Ruslar oluşturdu. Onları 3 milyon 742 bin 307’le Almanlar, 756 bin 556’yla İngilizler takip ediyor. Ukrayna, Polonya, Hollanda ve Danimarka vatandaşları da Antalya’yı tercih eden ülkelerden. Bu ülkelerin vatandaşlarının ilgisi bu yıl da artarak devam ediyor. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün Antalya Havalimanı ile Gazipaşa-Alanya Havalimanı verilerine göre 1 Ocak- 30 Haziran 2019 tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3’lük artışla, 193 ülkeden 5 milyon 591 bin 996 turist geldi. Ruslar yine ilk sırada. Antalya’ya tatile gelip şehri çok sevdiği için yerleşen birçok Rus da var.