10.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastanesi Çocuk Psikiyatri Bölümü’nde tedavi gören çocukların bağımlılık düzeylerine ilişkin yürütülen araştırma sonuçları ise bağımlılık riskinin boyutunu ortaya koydu. Dr. Canan Kuygun Karcı ve Dr. Asiye Arıcı Gürbüz'ün gerçekleştirdiği ve Milliyet ile paylaşılan araştırmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) dolayısıyla tedavi gören 7-18 yaş arası 100 çocuk ve ergenin durumu incelendi. Pandemi öncesine göre çocukların yüzde 42’sinin dışarda daha az vakit geçirdiği, yüzde 26’sının daha çok televizyon izlediği ve yüzde 57’sinin ders dışı internette geçirdiği zamanın daha yüksek olduğu tespit edildi. Çocukların yüzde 28’inde internet bağımlılığı tanısı saptandı. İnternette günlük 6 saatten fazla (ders dışı) vakit geçiren çocukların oranı pandemi öncesinde yüzde 3 iken pandemi sırasında bu oran yüzde 35’e çıkmıştı.
HAYAT NETTE GEÇİYOR
Çocukların yüzde 28’inin online derslere hiç katılmadığı, yüzde 40’ının ise derslerin bir kısmına katıldığının belirlendiği araştırma sonuçlarını değerlendiren uzmanlardan Dr. Canan Kuygun Karcı, şunları dedi:
“Pandemi sürecinde DEHB tanılı çocuk ve ergenlerin karşılaştıkları zorluklar, internet kullanımı ve internet bağımlılığına yönelik çalışmadan elde edilen sonuçlar oldukça çarpıcı. Çağımızın sorunu olan problemli internet kullanımı, pandemi ile çok daha ciddi boyuta ulaşmış durumda. Okulların kapatılması ve online eğitime geçilmesi, uzun süren sokağa çıkma yasakları çocuk ve ergenlerin ekran karşısında geçirdiği sürenin çok artmasına neden olmuş durumda. 7-18 yaş dilimindeki çocukların derse katılım oranı bu kadar düşük seviyede seyrederken, internette geçirilen sürenin katlanmış olması kaygı verici.”