09.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Miroğlu, HÜDA PAR desteğinin güneydoğudaki Cumhur İttifakı oylarına nasıl yansıyacağı sorusuna şu yanıtı verdi:
“Çok yüksek bir şey yok, ama şöyle düşünmek lazım. D’Hondt sistemi nedeniyle Güneydoğuda, aslında bütün Türkiye’de her ittifak küçük küçük arayışları bile değerlendirmek zorunda. Yüzde 50 artı 1 sistemi nedeniyle bu böyle. Bölgede tek başına milletvekili çıkarabilecek durumda bir parti değil. Batman onun siyasi olarak beslendiği bir şehrimiz oldu geçmişten beri, ama son seçimlerde Batman’da 13-14 bin oy aldı. Batman’da 400 bin oy falan kullanılacak bu seçimde, yani 45 bin oya filan tekabül edecek neredeyse bir milletvekili. Dolayısıyla tek başına böyle bir şeyi yapamaz. Yani onbinlerle ifade edilebilecek bir oy potansiyeli yok.”
Miroğlu, HDP’nin Millet İttifakı’na nasıl katkısı olacağına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Baraj sorunu yok HDP’nin, ama oylarında doğu, Güneydoğu bilhassa, DEVA, Gelecek gibi yeni partilerden sonra az da olsa bir düşüş var. Erdoğan, HDP’den yüzde 10 oy alıyor araştırmalara göre. İstanbul 2. bölgede, ‘Biz bu seçimde HDP’ye vereceğiz, ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vermek istiyoruz’ diyenler var. Dolayısıyla HDP’nin oyları çantada keklik değil. Orada ciddi bir bölünme olacak.”
OY PUSULASINDAKİ YERLER BELLİ OLDU
Türkiye, 14 Mayıs'ta hem Cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu'nda da seçim mesaisi devam ederken ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri de kurayla belirlendi.
Kura çekimi öncesi açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, "Seçilme yeterliliğine sahip siyasi partiler belirlenmiş ve 36 siyasi partinin seçime katılabileceği tespi etilmiştir. Emek Partisi, Hür Dava Partisi seçimlere katılmayacağını bildirmiştir. Demokratik Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi de kura çekimine katılmayacaklarını birleşik oy pusulasıda yer almayacaklarını belirtmişlerdir." dedi.
PUSULADA KİM, HANGİ SIRADA OLACAK?
1 - Yeni Türkiye Partisi
2 - Türkiye Değişim Partisi
3 - Millet Partisi
4 - Hak ve Özgürlükler Partisi
5 - Sosyalist Güç Birliği İttifakı
6 - Genç Parti
7 - Memleket Partisi
8 - Cumhur İttifakı
9 - Emek ve Özgürlük İttifakı
10 - Büyük Türkiye Partisi
11 - Adalet Birlik Partisi
12 - Anavatan Partisi
13 - Yenilik Partisi
14 - Halkın Kurtuluş Partisi
15 - Milli Yol Partisi
16 - Vatan Partisi
17 - Güç Birliği Partisi
18 - Millet İttifakı
19 - ATA İttifakı
20 - Bağımsız Türkiye Partisi
İTTİFAKLARIN KENDİ İÇİNDEKİ SIRALAMALARI
Bu kura çekiminin ardından ittifak yapan partilerin kendi aralarındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimine geçildi.
ATA İttifakı
1 - Adalet Partisi
2 - Zafer Partisi
Cumhur İttifakı
1 - Büyük Birlik Partisi
2 - AK Parti
3 - Yeniden Refah Partisi
4 - Milliyetçi Hareket Partisi
Emek ve Özgürlük İttifakı
1 - Yeşil Sol Parti
2 - Türkiye İşçi Partisi
Millet İttifakı
1 - Gelecek Partisi
2 - Demokrat Parti
3 - DEVA Partisi
4 - CHP
5 - İYİ Parti
6 - Saadet Partisi
Sosyalist Güç Birliği İttifakı
1 - Türkiye Komünist Partisi
2 - Türkiye Komünist Hareketi
3 - Sol Parti
BASIM TARİHİ 19 NİSAN
Öte yandan Cumhurbaşkanı seçimi için oy pusulalarının basımına 12 Nisan'da, milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulalarının basımına ise 19 Nisan'da başlanacak.
SİYASİ PARTİLER LİSTELERİNİ 9 NİSAN'A KADAR TESLİM EDECEK
İttifaklar ve siyasi partiler, milletvekili aday listelerine ilişkin çalışmalarını 9 Nisan Pazar gününe kadar tamamlayacak.
Hazırlanan milletvekili aday listeleri saat 17.00'ye kadar YSK'ya teslim edilecek.
Bağımsız milletvekili adaylığı başvurusu için de son gün yine pazar günü olacak. Yüksek Seçim Kurulu aynı gün partilerin aday listelerini incelemeye başlayacak. 19 Nisan'da da Yüksek Seçim Kurulu milletvekili kesin aday listelerini ilan edecek.
GÜMRÜK KAPILARINDA VE YURT DIŞINDA OY VERME İŞLEMİ
Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi ise 27 Nisan'da başlayacak.