12.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ - İstanbul
Üye ülkelerden olan ve bilimsel çalışmalarla adından bahsettiren Türkiye’ye de Güneş Sistemi dışındaki ötegezegenlerden birine isim verme hakkı tanındı. NASA’nın Kepler Teleskobu’nun kesinleştirdiği geçiş halindeki ötegezegen WASP 52b’nin, dünya astronomi literatürüne Türkiye’den verilecek isimle geçmesine karar verildi. Işık hızında yani saniyede 300 bin kilometre hızla gidildiğinde 457 yıl sonra varılabilecek WASP 52b hiçbir teknolojik alet ile görülemezken gelişmiş teleskoplar peşindeki yıldızı görüntüleyebiliyor.
Telafuzu kolay olsun
Türk Astronomi Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Alis, isim verme hakkının Türk astronomi bilimi açısından önemli olduğunu belirterek, “Yıldıza ve gezegenine verilecek isimler herhangi bir dil olabilir. En önemli kural Latin harfleri ile yazılabilmesi, 4-16 karakter uzunluğunda olması ve birden fazla dilde telaffuz edilebilmesi. Kampanya yeni başladı. Yıldıza ve ötegezegene verilecek isimler için kısa liste oylamayla belirlenecek. En son kararı ötegezegen İsimlendirme Ulusal Komitesi verecek. iau100.tad.org.tr adresinden bilgi alınıp aday isimler bildirilebilir” dedi.
İsim önerileri 25 Ekim’e kadar toplanacak. Aralık sonunda da onaylanan isimler duyurulacak.
WASP 52b
Güneş dışındaki yıldızların çevresinde dolanan gezegenlere yani Güneş Sistemi dışındakilere “ötegezegen” deniyor. WASP 52b’nin varlığı yörüngesinde döndüğü yıldızın önüne geçtiğinde tespit edilmişti. Çevresinde dolandığı yıldız WASP-52b Pegasus takımyıldızında. WASP 52b ancak 20-30 santimlik teleskopla görülebiliyor.