GündemHayatını eğitime adayan kadın: Türkan Saylan

Hayatını eğitime adayan kadın: Türkan Saylan

18.05.2018 - 11:10 | Son Güncellenme:

74 yaşında hayata gözlerini yuman Türkan Saylan; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin eski genel başkanı olan ünlü bir doktordur. Birbirinden farklı pek çok projeye imzasını atan ünlü akademisyen ve eğitimci, eğitime adadığı hayatıyla sık sık gündeme gelmektedir.

Hayatını eğitime adayan kadın: Türkan Saylan

Cumhuriyetin ilk ailelerinden geliyordu

Haberin Devamı

1935 senesinin 13 Aralık tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Türkan Saylan, beş çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Cumhuriyet döneminin ilk müteahhitlerinden biri olan Fasih Galip Bey ile İsviçreli bir annenin kızı Saylan, Kandilli İlkokulu ve Kandilli Lisesi'nde öğrenim gördü. İstanbul Tıp Fakültesi'nde gördüğü üniversite eğitimini 1963 senesinde tamamlayan ünlü tıp doktoru, uzmanlığını deri ve zührevi hastalıklar üzerine aldı.

Hindistan'dan Uluslararası Gandhi Ödülü aldı

Mezunu olduğu üniversitenin Dermatoloji Anabilim Dalı’nda başasistanlık yapan Saylan, İngiliz Kültür Heyeti'nden kazandığı burs sayesinde Fransa ve İngiltere'de farklı çalışmalara imza attı. Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nı kuran ünlü eğitimci, Uluslararası Gandhi Ödülü'nün 1986 senesindeki sahibi oldu.

Haberin Devamı

Meme kanseriyle 17 yıl mücadele etti

1957 senesinde dünya evine giren başarılı yazar, bu evlilikten iki erkek çocuk dünyaya getirdi. Biri grafiker diğeri hekim olan iki erkek çocuk annesi olan Saylan, yakalandığı meme kanseriyle 17 sene mücadele ettikten sonra 2009 senesinin 18 Mayıs tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni kurdu

Atatürk ilke ve devrimlerini korumak amacıyla 1989 senesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni kuran ünlü eğitimci, 1995 senesinde temelleri atılan Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı'nın da kurucusu ve başkanı oldu.

Sayısız ödül kazandı

Farklı kurum ve kuruluşlar tarafından onlarca ödüle layık görülen Türkan Saylan'ın aldığı ödüllerden bazıları; Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödülü, Üstün Hizmet Ödülü, İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü, Ülkemizde Yılın Kadını Ödülü, Sanat Kurumu Onur Ödülü, Yılın Başarılı İş Kadınları Ödülü, İyi Kalpli Ol Ödülü, Foyer des Artistes Kurumu Ödülü ve Türkiye’nin En İyi Eğitimcisi Ödülü'ydü.