GündemHapis cezası alan mutlaka yatacak

Hapis cezası alan mutlaka yatacak

09.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, MYK’da verdiği “infaz yasası sertleşmeli” mesajının ardından gözler Adalet Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı ceza infaz sistemine ilişkin düzenlemeye çevrildi.

Hapis cezası alan mutlaka yatacak

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara - Edinilen bilgiye göre, yeni yargı paketi olarak olarak TBMM’ye sunulması düşünülen çalışma ile yapılması düşünülen değişikliklerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- Toplumdaki cezasızlık algısı ortadan kaldırılacak. Hapis cezası gerektiren suçlarda fail, belli oranlarda cezaevi koşullarını görecek. Düzenleme cezası iki yılın altında olan suçları da kapsayacak.

- Bazı suçlarda iyi hâl indirimi yeniden gözden geçirilecek.

- Tekdüze bir denetimli serbestlik süresi yerine her suçlunun aldığı cezaya göre nisbi bir serbestlik sürecinden faydalandırılması sağlanacak.

- Duruşma süreleri ve uzun yargılamalar kısaltılacak. İstinaftan sonra Yargıtay yolu açık olan adam öldürme, uyuşturucu ticareti, çocuk istismarı gibi davaların istinafa gitmeden doğrudan Yargıtay’da görülmesi planlanıyor.

- Hukuk fakülteleri kontenjanlarının 100 binin altına indirilmesi ve avukatlık mesleğine giriş sınavında teori yerine pratiğe ağırlık verilmesi, adayın muhakeme gücünün ölçülmesinin öne çıkarılması planlanıyor.

Haberin Devamı

‘Yeni bir düzenleme yapılabilir’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, MYK’da yaptığı sunumun ardından AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, 2018’de cinsel saldırı suçlarıyla ilgili gündemde olan “hadım yasası” ile ilgili yeniden gündem olup olmayacağı yönündeki soruya, “Ceza İnfaz Kanunu’muzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun. Orada uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir” yanıtını verdi.