01.05.2018 - 14:06 | Son Güncellenme:
Hamilelik süreci 40 hafta kadar süren zor fakat mutluluk veren bir dönemdir. Bu noktada anne adayının dikkat etmesi gereken önemli konular bulunmaktadır. Bunlar arasında ilk olarak kilo alımı gelmektedir. Ancak sağlıklı bir gebelikte annenin belirli miktar kilo alması gereklidir. Anne adayının diyet yapması veya az yemesi bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Mutlaka bu dönemde sağlıklı beslenmeli veya bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Gebelikte sağlıklı beslenme
Hamilelik döneminde, en fazla tüketilmesi gereken gıdalar arasında meyveler gelmektedir. Meyvelerin yağ içermemesi kilo almadan sağlıklı beslenmeye yardımcı olur. bu da gebelik sürecinin daha kolay geçmesini sağlar. Bu dönemde uzmanların tavsiye ettiği kurallara mutlaka uyulmalıdır. Bunlardan bazıları ise;
· Düzenli olarak spor yapılmalı
· Süt ve süt ürünleri tüketilmeli
· Kırmızı ve beyaz et tüketilmeli
· Bol bol meyve tüketilmeli
Bu şekilde sağlıklı beslenmenin bebek sağlığı için oldukça faydalı olması ayrıca annenin fazla kilo almaması önlenmiş olmaktadır. Bu dönemde mutlaka sebze, protein, demir ve kalsiyum alımı ihmal edilmemeli, bebeğin sağlıklı gelişimi için ise beslenme alışkanlığına dikkat edilmelidir.
Fazla kilo almamak için neler yapılmalıdır?
Gebelik döneminde normalin üzerinde kilo almak anneyi, bebeğini ve doğumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun için sağlıklı yiyecekler tercih edilmeli ve artan iştah kontrol altında tutmalıdır. Fazla kilo almayı önlemek için ara öğünlerde yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan uzak durulmalı, günlük su tüketimini ihmal etmeden yeterince su içilmelidir.
Hamilelikte fazla kilo almanın zararları nedir?
Hamilelikte fazla kilo almanın riskleri, göz ardı edilmemelidir. Bu durumda gebelik zor geçer ve eklem ağrıları fiziksel yorgunluk sırt ağrısı gibi birçok sorun ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca fazla kilo alımı şeker hastalığına, doğum sonrası iyileşme süresinin uzamasına neden olmaktadır. Kilo artışı ile tansiyon riskini de arttırdığını da unutmayınız.