GündemHamileliğin 5. haftasında yaşanan semptomlar

Hamileliğin 5. haftasında yaşanan semptomlar

01.05.2018 - 15:22 | Son Güncellenme:

Birçok kadın bebek beklediğini beşinci haftasında öğrenir. Regl döneminin kaçırılmasıyla şüpheye düşen anne adayları hamilelik testine başvururlar. Tabi ki hamile olduğunuzu anlamak için başka belirtiler de vardır ve ilk aylarınız hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler vardır. Bu belirtilere göz atmaya ne dersiniz?

Hamileliğin 5. haftasında yaşanan semptomlar

5.hafta neden önemli?

Haberin Devamı

Hamileliğin beşinci haftası embriyo döneminin başlangıcını işaret eder. Bu, bebeğinizin vücut sistemleri, yapıları, kalp, beyin ve omurilik gibi organlarının oluşmaya başladığı zamandır. Bebeğinizin kalbi şimdi sabit bir hızla atıyor ancak bir veya iki hafta boyunca ultrason tarafından tespit edilemeyebilir bu yüzden bebeğinizin sağlığı açısından endişeye kapılmayınız sadece biraz daha beklemeniz gerekecek.

Bu aşamada bebeğiniz henüz bebek gibi görünmüyor. Embriyo hızla büyüyor ama hala bir kalem ucu büyüklüğünde, çok küçük. Bebeğiniz yaklaşık iki milimetre olduğunu tahmin edilmektedir.

Vücudunuz büyük değişikliklerden geçiyor. Hamilelikle beraber hormon seviyeleri hızla artmakta ve rahminiz büyümeye başlayacaktır.

Haberin Devamı

5. hafta hamilelik semptomları

Hamilelik belirtileri benzersiz ve ön görülemez. Her kadın için aynı semptomlar görülmeyebilir bu hamileliğinizin sağlıksız geçtiğini düşünmenize sebep olabilir. Fakat endişelenmeyin herkesin semptomları aynı değildir. Aynı şekilde ilk gebeliğinizde fazla oranda mide bulantısı geçirmiş olabilirsiniz ancak diğer hamileliğinizde aynı semptomları yaşamayabilirsiniz.

Hormonların hızla yükselmesi yaşadığınız hamilelik belirtilerinin sebeplerinden biri olabilir. Hamileliğin 5. haftasında yaşanan bazı belirtiler ise;

  • Sabah bulantısı

“Sabah” kelimesine aldanmayın. Bulantı ve kusma gün içinde herhangi bir zamanda olabilirken sabah bulantısı genellikle gebeliğin altıncı haftasında başlar, bazı kadınlar bunu daha erken deneyimleyebilir.

Gün boyunca birkaç küçük öğün yemek (iki veya üç büyük öğün yerine) bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Yiyecek veya sıvı tutma sorunu yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir.

  • Baş dönmesi

Tansiyonunuz gebelik sırasında normalden düşük olma eğilimindedir. Bu, baş dönmesine ve hatta bayılmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda dikkatli olmanız gerekiyor. Baş dönmesi yaşıyorsanız oturmanız tavsiye edilir.

  • Sık idrara çıkma

Rahim genişledikçe, mesanenize doğru baskı yapabilir. Muhtemelen daha sık idrara çıkmanız gerekecek. Mesane enfeksiyonlarını önlemek için tuvalete sık sık çıkın, bol sıvı tüketiniz.

Haberin Devamı
  • Karın krampları

Hafif kramp veya şişlik yaşayabilirsiniz. Bu yumurtaveya rahim gerilmenizden kaynaklanabilir. Öksürme, hapşırma veya pozisyon değiştirme bu krampları daha belirgin hale getirebilir. Hafif kramplar alarm vermemelidir, ancak gitmeyen şiddetli ağrılarla karşılaşırsanız derhal doktorunuza başvurun.

  • Vajinal kanama

Kanama, aynı zamanda lekelenme periyodu sırasında lekelenme olarak da bilinir, genellikle implantasyon kanaması olarak kabul edilir. Sağlıklı gebelikleri olan bazı kadınlar ilk trimesterin tamamında lekelenebilir.

  • Yorgunluk

Progesteron seviyeleriniz arttıkça kendinizi uykulu hissedebilirsiniz. Hamilelik sırasında yorgunluk en sık görüldüğü dönem ilk üç aydır, ancak bazı kadınlar hamilelikleri boyunca yorgunluk yaşayabilirler.

  • Göğüste değişiklikler

Hormonal seviyeniz değiştiği zaman şişmiş veya daha dolgun göğüslere sahip olabilirsiniz. Bu hamileliğin en erken belirtilerinden biridir ve gebe kaldıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir.

  • Yeme istekleri ve isteksizlikleri

Değişen hormonlarınız iştahınızı değiştirebilir. Keyif aldığınız yiyeceklerden uzak durabilir ya da genel olarak yemediğiniz yiyecekleri tüketme ihtiyacı yaşayabilirsiniz. Hamileliğinizin erken dönemlerinde yemek isteklerini veya isteksizliklerini deneyimlemeye başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı
  • Kabızlık

Besin öğünlerinizi kan dolaşımında emilmesi ve bebeğinize ulaşması için daha fazla zaman gerekiyor, sindirim sisteminiz daha yavaş hareket edecektir. Bu gecikmeli transit kabızlığa yol açabilir. Daha fazla lif yemek ve bol miktarda sıvı tüketmek kabızlığı rahatlatmaya, ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

  • Artan vajinal akıntı

Hamilelik sırasında vajinal akıntı normal olabilir. İnce, beyaz, sütlü ve hafif kokulu yapıda olabilir. Yeşil veya sarımsı ise, güçlü bir kokuya, kızarıklık veya kaşıntıyla eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız. Bu muhtemelen bir vajinal enfeksiyon belirtisidir.

  • Ruh hâli değişiyor

Hamilelik çok fazla duyguya neden olabilir. Yeni bir bebek fikri sadece duygusal strese neden olmaz, aynı zamanda hormonlarınızda değişiklik yaratır ve bu durum duygularınızı etkileyebilir. Üzüntü, kaygı, korku ve bitkinlik gibi çeşitli duygular hissetmek normaldir. Bu duygular aşırı veya birkaç günden uzun sürerse, hemen doktorunuza danışın.