GündemHamileliğin 34. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Hamileliğin 34. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

26.04.2018 - 12:03 | Son Güncellenme:

Artık doğuma ramak kalmıştır. Annenin karnı bir hayli şişmiştir hatta ayaktayken aşağı baktığında ayaklarını göremeyebilir. Artık bu haftadan sonra her an doğuma hazır olmalıdır. Kasılmaları olabilir, sancılar gelip gidebilir. Gebe bunları dikkatli takip etmelidir. Akıntıları gelebilir ya da ani patlama şeklinde olursa suyu gelmiş olabilir. Şimdi 34.haftayı daha detaylı inceleyelim.

Hamileliğin 34. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

34. haftada fetus

Haberin Devamı

Gebeliğin 24. haftasında fetus yaklaşık 3-4 kilogram ağırlığındadır ve yaklaşık 45-50 santimetre uzunluğundadır. Fetusun yağ katmanları vücut ısısını düzenleme noktasında ciddi gelişmeler içindedir. Cildi de her zamankinden daha yumuşaktır. Merkezi sinir sistemi olgunlaşmakta ve akciğerleri de olgunlaşmaya devam etmektedir. Annenin erken doğumla ilgili endişeleri mevcutsa belirtmek gerekir ki başka sağlık sorunları olmayan 34 ila 37 hafta arasında doğan bebekler genellikle iyi durumdadırlar. Yine de yenidoğan odasında kısa süreli kalmaya ihtiyaç duyabilirler ve kısa süreli sağlık sorunları olabilir.

34. haftada anne

Bulanık görüş

Hormonların, sıvı birikiminin ve uyku yetersizliğinin bir araya gelmesi, annenin görüşünün biraz “kapalı” olmasına neden olabilir. Bazen bu durum son derece normal, geçici bir gebelik semptomudur ancak bulanık görüşünüzde şişme, baş ağrısı, hızlı kilo artışı ve/veya şişlik, gebelik hipetansiyonunun bir belirtisi olabilir, bu yüzden doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Yorgunluk

Ağırlaşan fetus, şişen karın, annenin kendi organlarına binen fazla yük bu yorgunluk hissinin temel nedenidir. Hamileliğin 34. haftasında anne bol bol dinlenmelidir.

Kabızlık

34 haftalık hamilelikte bu durum normaldir, bu da annenin halihazırda olduğundan daha rahatsız hissetmesine neden olabilir. Sıkça yürüyüşe çıkarak, bol bol lifli yiyecekler yiyerek ve harekete geçmek için bolca su içmek kabızlık ihtimalini azaltacaktır.

Hemoroid

Hemoroidleri hafifletmek için, kabız kalmamaya özen gösterilmeli ve bölgedeki baskıyı hafifletmek için farklı oturma ve ayakta durma pozisyonları denenmelidir.

Şişmiş ayak bilekleri ve ayakları

Şişmeyi azaltmak için çoğu zaman oturmalı ve ayaklarını yukarı kaldırmalıdır.

Karın basıncı

Anne, fetus geliş için hazırlanırken ve aşağıya doğru inerken kasıklarında baskı hissedebilir.

Braxton Hicks kontraksiyonları

34. haftada hamilede, kramp hissi tamamen normaldir. Muhtemelen vücut gerçek doğum kasılmaları için hazırlanmaktadır. Yine de, gebeliğin 34. haftasında, kasıklara vuran ağrının bir sorunun işareti olabileceği unutulmamalıdır. Yaklaşık bir saat boyunca durmayan düzenli kasılmalar, vajinal kanama ve bel ağrısı, erken doğum eyleminin belirtileridir. 34. haftada bu endişe verici belirtilerden herhangi birine sahipseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız.