17.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
ELİF ALTIN İstanbul - Bildiride, hakim ve savcıların paylaşım, beğeni, retweet'lerden sorumlu oldukları ve birinci dereceden aile bireylerinin yapacakları paylaşımların bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerini, mesleki saygınlıklarını ve yargıya olan güveni tartışmaya açabileceği belirtildi. HSK bildirisinde Hakim ve Savcıların sosyal medya seçiminde mesleki saygınlıklarını korumaları gerektiği belirtilerek, “Sosyal medya kimliklerini oluştururken gerçek isimlerini kullanabilirler. Müstear isim kullanımlarının etik ilkelere uygun davranma yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacağını bilirler. Profil fotoğraflarını; bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerini, mesleki saygınlıklarını ve bir bütün olarak yargıya olan güveni tartışmaya açmayacak şekilde seçmeye özen gösterirler” denildi.
ARKADAŞ OLAMAZLAR
Hakim ve Savcıların sosyal medyada arkadaşlık isteği gönderirken veya takip etme talebinde bulunurken veya takip onayı verirken seçici, ihtiyatlı davranmaları gerektiği belirtilerek, “Bakmakta oldukları uyuşmazlıkla ilişkili taraflar, vekiller, bilirkişiler, tanıklar, arabulucular ve uzlaştırmacılar gibi şahıslarla arkadaşlık ilişkisi kurmaz, etkileşime girmezler. Siyasi şahsiyetlerle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını tartışmaya açabilecek ve yargıya olan güveni zedeleyebilecek ilişkiler kurmazlar” denildi.
SALTABAŞ ÖRNEĞİ
Manisa Turgutlu Savcısı Nusreddin Saltabaş hakkında, sosyal medyadan spor yaparken ve şarkı söylerken yaptığı paylaşımlar nedeniyle HSK 1. Dairesi tarafından inceleme başlatılmış ve “mesleğe yakışmayan tavırlar sergilediği” gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmıştı. Sosyal medya hesaplarını kapatan Saltabaş görevinden istifa etmişti.