GündemGündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (17-23 Ocak 2022)

Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (17-23 Ocak 2022)

21.01.2022 - 16:56 | Son Güncellenme:

17-23 Ocak 2022 haftasında neler yaşandı? Gündemdeki son gelişmeleri kaçırdıysanız Milliyet.com.tr editörlerinin derlediği Haftayı Kaçırma bültenine bir göz atın...

Haftayı Kaçırma Bülteni 17-23 Ocak 2022 haftasında yine Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri kaçıran okurlarımız için hazırlandı.

Haberin Devamı

 Bu haftanın dikkat çeken konularından bazıları şöyle:

- Omicron varyantı etkisiyle Avrupa kıtasında vaka sayıları rekor seviyeye ulaştı. 24 saatte 1 milyon vakanın tespit edildiği kıtada, Fransa yarım milyon yeni vakayla rekor kırdı. DSÖ Direktörü Ghebreyesus, ‘Salgında sona yaklaştığımızı asla söyleyemeyiz’ dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgında sona yaklaşılmadığı uyarısı yaptı. Ancak ABD'de salgın yönetiminden sorumlu en yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci, Omicron'un endemiye geçişi sağlamasını umduğunu belirtti. Öte yandan DSÖ Başkanı Dr. Tedros Ghebreyesus, Cenevre'de örgütün genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında geçen hafta dünya genelinde 18 milyon vaka görüldüğünü belirterek, aşı olmayanların hala risk altında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

- Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin bir Rus işgaline dönüşeceğine dair endişeler artarken, ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki gün yaptığı açıklamalar büyük dikkat çekti ancak tartışmaları da beraberinde getirdi. Konuşmasında, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını söyleyen Biden, "Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şey yapmak zorunda" dedi. Biden, Putin'in bu hareketinden ötürü pişman olacağını da dile getirerek, "Bu yüzden ciddi bir bedel ödeyeceğini düşünüyorum. Bunu yaptığı için pişman olacak" ifadelerini kullandı. Biden, Putin'in geniş çaplı bir savaşa girişmek istemediğini, bu yüzden küçük bir alanı işgal edeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi. Rusya Ukrayna sınırına yığınak yaparken, Ukrayna’ya da silah gönderimi dikkat çekiyor. ABD Dışişleri, Amerikan yapımı füze ve silahları Ukrayna'ya göndermeleri için Litvanya, Letonya ve Estonya'ya izin verdi. Estonya'nın Javelin tanksavar füzeleri, Litvanya'nın ise Stinger füzelerini Ukrayna'ya göndereceği söylendi. İngiltere de bu ülkeye bazı füzeler yollamıştı.

- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bu sezona trafik kazasında hayatını kaybeden Konyasporlu futbolcu Ahmet Çalık'ın ismini verdi. Türkiye Futbol Federasyonu isim geleneğinin 2019-2020 sezonunda kaldırılmasına rağmen bu sezona Ahmet Çalık’ın isminin verildiği belirtilen açıklamada: “Efendiliği, örnek kişiliği, sahadaki centilmen mücadelesi ve duruşuyla bütün herkesin takdirini kazanmış millî oyuncumuz İttifak Holding Konyasporlu merhum Ahmet Çalık gerek Federasyonumuz gerek kulüplerimiz gerek Konya halkı tarafından ismine yakışır şekilde anılmış ve çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Yönetim Kurulumuz yaptığı değerlendirmede, her ne kadar sezona isim verme uygulamasını kaldırmış olsa da sadece bu sezona mahsus olmak üzere ligin kalan haftalarının 2021-2022 Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu olarak oynatılmasına karar vermiştir.” denildi. 

Haberin Devamı

- Yunanistan’ın Selanik şehrinde 5 haftadır süren gizemli seslerin kaynağı haftalardır çözülemiyor. Sürekli ve eşit aralıklarla gelen sesin Kifisias ve Akropoleos yollarının buluştuğu bölgede sağır edici seviyede olduğu belirtiliyor. Konu ile ilgili milliyet.com.tr'ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Eşit aralıklarla ve düzenli olması, bu seslerin yapay kaynaklı olduğunu gösteriyor. Doğal kaynaklı olabilecek bir şeyin, bu şekilde bir titreşim oluşturması olasılığı yok” dedi. Magmada bir titreşim olmadığına dikkat çeken Ercan “Net olarak bir şey söylemek pek mümkün değil. Kimse 5 haftadır bu konu üzerinde açıklama yapmadığına göre birileri gizli gizli bir şeyler yapıyor olabilir. Yani kendiliğinden böyle bir titreşim ve ses gelemez. Taş ocağı patlamaları desek, titreşim yapar ama sürekli yapmaz, kesintili olur” dedi. 

Haberin Devamı

Gündem başlıkları ve haftanın etkinliklerinin tamamı her hafta Cuma günü YouTube kanalımızda yayında!