29.04.2018 - 16:49 | Son Güncellenme:
Guatr nedir?
Guatr, tiroid bezinin iltihabına bağlı olarak gerçekleşen bir rahatsızlıktır, tiroid bezinin anormal bir genişlemesi durumunda ortaya çıkar. Bu hastalık türünde tiroid bezi aşırı ve hızlı çalışarak hormon üretimini düzensiz bir şekilde gerçekleştirir. Tiroid, adem elması denilen kıkırda yapının hemen altında, boynun tabanında bulunan bir bezdir. Guatr genellikle ağrısız olmasına rağmen, büyük guatr öksürüğe neden olabilmekle birlikte, yutkunmayı veya nefes almayı da zorlaştırabilir. Bu hastalığı oluşturan en büyük etkenlerden biri tiroid hormonunu üreten enzimlerin doğuştan eksik olmasıdır. Bir diğer nedeni ise iyot eksikliğidir. Bunun yanı sıra genetik sebepler de guatra yol açabilir.
Guatr belirtileri nelerdir?
Tiroid bezi çok fazla büyürse, boyunda meydana gelen şişlik bariz biçimde gözle görülür. Ancak bazı durumlarda guatr belirtileri sadece baş ağrısı ya da nedensiz kaşıntı olabilmekle birlikte bazı guatr hastalarında belirti bile gözlenmeyebilir. Fakat en sık görülen guatr belirtilerinden biri tiroid bezinin şişmesidir. Bezin fazla büyümesi, boyun bölgesinde aniden meydana gelen şişliklere yol açabilir. Bu şişlikler cilt yüzeyinde belirgin bir şekilde gözlenir ve tıraş olurken, makyaj yaparken bile fark edilebilmektedir. Şişliğin boyutları, küçük bir şişlikten, boynun alt bölgesinin tamamen şişmesine kadar yol alabilir. Nadiren de olsa aşırı şişen tiroid bezi soluk borusuna baskı yaptığı için nefes alıp vermeyi güçleştirebilmektedir. Aynı baskı sonucu öksürük, horlama, hırıltılı nefes alıp verme ve yutkunma güçlüğü meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra guatr nedeniyle aşırı büyüyen tiroid bezi boyun bölgesinde bulunan damarlara baskı yapabilmekle birlikte kan akışını yavaşlatabilir. Bu durumda oksijen azalacağından dolayı baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda ses kısıklığı, çabuk yorulma, ciltte kuruma, ani kilo kaybı veya hızlı kilo alma, iştahsızlık veya iştah artışı, terleme, saç dökülmesi, regl düzensizlikleri ve kalbin hızlı atması gibi belirtiler de gözlenmektedir.
İyot eksikliği, 50 yaş üstü insanlar, sigara içenler, radyasyona maruz kalanlar, bağışıklığı zayıf olan insanlar, gebelik ve menopoz dönemindeki kadınlar, ailesinde guatr olan insanlarda bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir.