28.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Haber Araştırma
Biyofarma şirketi GSK Türkiye tarafından İnsan Bağışıklığı Yetmezlik Virüsü’ne (HIV) dikkati çekmek amacıyla düzenlenen “Kendin İçin 1 Ara’lık” kampanyası uzmanların katılımıyla tanıtıldı. GSK Türkiye Genel Müdürü Selim Giray, 2016’da “dokun” temasıyla hayata geçirdikleri kampanyanın 20 milyon kişiye ulaştığını söyledi. HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal da Türkiye’de artan hasta sayısına dikkat çekerek, “Türkiye’de son 10 yılda HIV tanısında 10 kat artış var. Bu ülkede belli sayıda HIV pozitif kişi var. Asıl soru, bunları nasıl bulacağız? Test yapmadan bulma şansımız yok. Hastalığı tedavi ederseniz bulaş zincirini kırabilirsiniz. Bu nedenle bir test stratejisine ihtiyaç var” dedi.
‘Bizi etkiliyor’
Rusya, Ukrayna, Belarus, ve Orta Asya bölgelerinde vaka artışlarının yüksek olduğunu söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, HIV/AIDS Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten ise AIDS’in en hızlı arttığı ülkenin Kazakistan olduğuna söyledi. “Bizi niye çok ilgilendiriyor?” diye soran ve yanıtlayan Korten, “Çünkü biz, bu ülkelerle çok yakın ticari, turistik ilişki içindeyiz. O nedenle çevremizdeki ülkeler şuan HIV’ın hızla arttığı ülkeler. Ve bu bizi etkiliyor” uyarısını yaptı. AIDS’in ölümcül olmayan kronik bir hastalığa dönüştüğüne dikkat çeken HIV Enfeksiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da, tedavi imkânlarının geliştiğini ve hastalıkla yaşam süresinin çok arttığını söyledi. AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH) Derneği’nden Prof. Dr. Deniz Gökengin ise, “Heteroseksüel bulaşma giderek azalırken, erkekle seks yapan erkekler arasında giderek artıyor” dedi.
4 kişiden 3’ü bilmiyor
Öte yandan bir açıklama yayınlayan Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu da, “Bugün hâlâ HIV ile yaşayan her 4 kişiden 3’ünün bu gerçeği bilmediği tahmin ediliyor. Hastalığından haberi olmayan bu kişiler hem bu konuda bir tedavi göremiyor hem de başkalarına bulaştırma riski artıyor” bilgisi verdi.