Gündem Göçmenlere 1500 dolar FETÖ’cülere 2500 euro

Göçmenlere 1500 dolar FETÖ’cülere 2500 euro

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Göçmenlere 1500 dolar FETÖ’cülere 2500 euro

Edirne’de son 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda, yasa dışı yollardan Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmek isteyen 70 bin 160 göçmen yakalandı. İnsan kaçakçılarının sınırı geçmek isteyen göçmenlerden kişi başı 1500 dolar, FETÖ ve diğer terör örgütü şüphelilerinden de en az 2500 euro aldıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Yaşadıkları ülkelerden ekonomik koşullar ya da iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye giriş yapan göçmenler, Avrupa ülkelerine gitme hayaliyle Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır olan Edirne’ye geliyor. “Düzensiz göçmen” diye tanımlanan kaçaklar, “organizatör” ya da “kılavuz” olarak bilinen insan kaçakçılarına yüklü miktarlarda paralar ödeyerek kaçmaya çalışıyor. Güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda Edirne’de geçen yıl 47 bin 731 kaçak göçmen yakalanırken, bu yılın ilk 11 ayında bu rakam 70 bin 160’a çıktı.

Çocuk indirimi

Göçmenlerin insan kaçakçılarına kişi başı en az 1500 dolar ödedikleri öğrenildi. Kaçakçıların küçük yaştaki çocuklar için yüzde 50 indirim yaparak 750 dolar aldıkları belirtildi. Sadece geçen kasım ayında yakalanan 7 bin kadar göçmenden 3 bini, yasa dışı geçtikleri Yunanistan’da polis tarafından şiddet görerek zorla geri gönderildiklerini söyledi. Yunanistan’ın şiddet uygulayıp geri gönderdiği öne sürülen göçmenlerden dördü, sınırdaki Adasarhanlı ve Akçadam köylerinde ölü bulundu. Yarı çıplak bulunan göçmenlerin donarak öldükleri tespit edildi. Çok sayıda kaçak göçmen ise yıl içerisinde Meriç Nehri’nde botları devrilerek yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

FETÖ’ye farklı tarife

İnsan kaçakçıları, göçmenlerin yanı sıra haklarında soruşturma bulunan terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK ve DHKP/C üyelerini para karşılığında Yunanistan ve Bulgaristan’a kaçırıyor. Kaçakçıların FETÖ ve diğer terör örgütü üyelerinden sınırı geçmeleri karşılığında en az 2500 euro para aldıkları belirlendi. Yapılan denetimlerde, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana 250 kadar FETÖ şüphelisi sınırda yakalanarak gözaltına alındı, kılavuzluk yapan 100 kadar şüpheli de yakalandı.

34 göçmen kurtarıldı

Van’ın Başkale ilçesinde bir eve düzenlenen operasyonda, zorla tutuldukları tespit edilen 18’i çocuk 34 Afganistan uyruklu göçmen bulundu. Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilen göçmenleri zorla tuttukları tespit edilen dört kişi gözaltına alındı. - Van DHA