16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde yurt içi ve yurt dışından katılacak toplam seçmen sayısını 59 milyon 391 bin 328 olarak açıkladı. 1 milyon 650 bin 171 genç, ilk defa oy kullanacak. 18-29 yaş aralığındaki seçmenle birlikte gençlerin sayısı yaklaşık 12 milyonu buluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Şubat 2018 İşgücü İstatistikleri’ne göre toplam 3 milyon 354 bin olan işsizlik rakamlarında 15-24 yaş genç işsizliğin payı yüzde 19 yani 637 bin 260 oldu. Resmi olmayan rakamlarla birlikte bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
İşsizlik başta olmak üzere düşük ücret, güvencesiz çalışma ve eğitimle ilgili birçok sorunla karşılaşan gençler, içinde bulundukları olumsuz durumdan etkilenen anne babalarıyla birlikte bu seçiminin sonucunu büyük oranda etkileyecek. Bu gerçeğin farkına varan Cumhurbaşkanı adayları da söylemlerinde gençlere yönelik projelerden daha fazla söz ediyor. Ancak siyasi partilerin tamamının seçim beyannamesi açıklanmadı. Biz de sosyal medya üzerinden gençlere bu seçimde adaylardan beklentilerini sorduk. Gençlerden gelen binlerce cevap arasından öne çıkanlar şöyle:
Kadro istiyorlar
- Bizim oyumuz öğretmenliğe eski itibarını geri verene, sözleşmeli öğretmenlik denen aile düşmanı garabet sistemini kaldırana.
- Okullardaki ücretli, sözleşmeli ve geçici öğretmenlik uygulamasına bir son verilsin. Bütün öğretmenler kadroya alınsın.
- 2015 seçim yılında 67 bin kadrolu mülakatsız öğretmen ataması gerçekleşti. Yıl 2018: 1 yıldır 2017 KPSS’den tek bir kişi bile atanmadı. Sonuç: 20 bin sözleşmeli 6 yıl çakılı özlük haklarından yoksun…
- Sözleşmeliye kadro istiyoruz, ailemize kavuşmak için. 2 yıl oldu, çocuğumuzdan ayrı 2 evde yaşıyoruz.
- Ücretli öğretmenlik son bulursa, sözleşmeliler kadroya alınırsa, mülakat yerine KPSS ile atama yapılırsa, ek atama yapılırsa… Oyumuz o partiye.
- Sözleşmeli öğretmene eş özrü tayini verilsin.
‘Bedelli askerlik gelsin’
- Seçimden önce bedelli askerlik istiyoruz. Toplumun sorunu bu ciddi anlamda! Bedelli beklemeyen dahi bu durumdan etkileniyor. Çünkü birlikte iş yapıyor, yuva kuracak olanı var, kalifiyeli elemanı var, vakit kaybı dahi ettirilemeyecek sağlam beyinler var...
- 3 milyon genç bedelli askerlik bekliyor. Buna sessiz kalamayız.
- Bedelli askerlik bekliyoruz. 2011 ve 2014 yılında yapanlardan farkımız nedir? Dövizli askerlik yapanlardan farkımız nedir? Biz kaçak ev yapmadık, af istemedik, tüm borçlarımızı ödedik sadece bedelli askerlik istedik.
- Biz bedelli askerlik bekliyoruz, bundan önce nasıl defalarca çıkardılarsa şimdi de çıkarsınlar bu yasayı. Kafamıza göre daha önce olmamış bir hak yaratıp onu yasalaştırmak istemiyoruz, daha öncekiler gibi bedelli askerlik istiyoruz!
‘Diploma denkliği verilsin’
- Öz vatanda üvey evlat gibi kendi mesleğimizi yapamadan yaşıyoruz. Çok değil hakkımız olan yurt dışı mezun doktorlar olarak denklik istiyoruz.
- Bizlerin en önemli derdi şu anda mesleğimizi yapamadığımız için ülkemize hizmet edememek. Yurt dışı mezunu doktorlar olarak denklik sorunu hastalarımıza hizmette engel.
- Türk vatandaşı olup yurt dışından mezun olan binlerce gencin denklik mağduriyeti giderilmeli. Yabancı uyruklu olanlara tanınan imkânlar, Türk vatandaşlarına da tanınacak mı? 60 bin denklik mağduru var. Seçim öncesi denklik istiyoruz.
- TUS ile denklik alıyoruz. Arkadaşlar, bu sınavla uzman olurken biz pratisyen kalıyoruz. İsteğimiz staj ve mülakat sınavı ya da staj ve pratik yazılı sınav.
- Denklik en büyük sorunlardan biri. Doktor açığının çok olduğu ülkemizde Yunanistan’dan bile doktor ithal etmeye çalıştılar. Peki, neden bizi kazanmaya çalışmıyorlar. Eğer bizim mağduriyetimizi gideremeyeceklerse 60 binden fazla mağdur, oy vermeyecek bu kesin.
‘Borçlar silinsin’
- 2010 KPSS’de sınav güvenliğini sağlayamadılar. Sorular çalındı ve bizler yüksek net yapmamıza rağmen düşük puan alarak atanamadık! Hakkımızı istiyoruz, ayrıcalık değil. Kimse bizi duymuyor.
- KYK borçlarının silinmesini ya da ödememiz için iş imkânının sağlanmasını talep ediyoruz.
- 669 KHK mağduru askeri öğrenciler, yeni bir düzenlemeyle kazandıkları haklarının iadesini bekliyor.
- Gençler olarak artık soyut değil somut gerçekler görmek istiyoruz. Her anlamda okul, burs, kalacak yer konusunda beklentilerimiz var.
Öğretmenlerin önceliği atama
- Atama bekleyen, 2017 KPSS’ye girmiş öğretmenler mağdur! 1 yıldır atama yapılmıyor. Planlanan ise 20 bin, 120 binden fazla açık olmasına rağmen! 2017 KPSS’liler bitik!
- Derece yapıp atanamıyoruz, ne hale geldik. 2017 KPSS ile ek 40 bin atama şart.
- Öğretmen ataması yapana oy vermeyi düşünen 400 bin atama bekleyen öğretmen var, tabii aileleri ve çevreleri de.
- 2019’daki öğretmen alımından ümidimiz çoktu, tabii ki seçim olacağı ve alımlar çok olacağı için. 2019’daki seçim şimdiye geldi ve maalesef 20 bin gibi komik bir rakamla geldi. 2017 puanıyla 40 bin ek atama istiyoruz.
- 2017 KPSS puanıyla ek 40 bin öğretmen ataması, toplamda 65 bin atama istiyoruz. 430 bin öğretmen atama bekliyor. 130 bin açık var. 90 bin ücretli öğretmen asgari ücretin altında çalışıyor.
- Öğretmenlere en az 50 bin mülakatsız kadrolu atama olmalı.
- Dört kez mülakattan elendim, KPSS ve kurum sınavlarını geçmeme rağmen. Elbette sandığa yaşadığım bu haksızlığı göz önünde tutarak gideceğim.
- Doğuya dönmek isteyen öğretmenler var. 3 yıl şartına takılıyoruz. 20 doğu ili için bu şartı kaldırabilir Yusuf Tekin. Bir çalışma yapılsın, haziranda tayin hakkı verilsin.
- 2017 KPSS üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir öğretmen bile atanmadı. Verilen 20 bin öğretmen atamasında ise kontenjanların adaletsizce dağıtılmasından dolayı gece gündüz demeden çalışan ama emeğinin karşılığını kontenjan adaletsizliğinden alamayan binlerce öğretmen adayı var.