24.04.2018 - 17:32 | Son Güncellenme:
Lohusa şerbeti yapmak için
Lohusa şerbeti aktarlardan çok rahatlıkla ulaşabildiğimiz kızamık ya da kızılcık şekeri adıyla anılan şekerden elde edilir. Yapımı çok kolaydır ama günlük tüketilmez. Adından da anlaşılacağı üzere sadece doğum zamanlarında talep görür. Lakin, şifa kaynağı olan lohusa şerbetini tüketmek için illa ki doğum zamanını ya da emzirme dönemini beklememiz gerekmemektedir.
Lohusa şekeri
Lohusa şekerinin içinde karanfil, şeker, baharatlar ve doğal boya bulunur. Şeker istenilen miktarda su ile karıştırıldığında şerbet elde edilir.
Lohusa şerbeti anne ve ziyaretçiler için güzel bir besin kaynağı
İçerdiği faydalı maddeler sayesinde lohusa şerbeti, anne sütünü ve sütün verimliliğini artırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini geliştirir ve boğaz enfeksiyonlarına ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. Hatta çok eskiden zatürre, kızamık gibi hastalıkların tedavisinde bile kullanıldığı söylenmektedir. Bu gibi yararları düşünüldüğünde lohusa şerbetini sadece yeni doğum yapmış anne ile özdeştirmek oldukça yanlış bir çıkarım olacaktır. Şerbet esasen hem anneye hem de annenin çevresine şifa dağıtan bir kaynaktır.
Hazırlanışı:
1 adet çubuk tarçın
2-3 adet karanfil
3/4 su bardağı toz şeker
100 gram lohusa şekeri
7 su bardağı su
Bu tarif ortalama bir ölçüdür. Tercihinize göre miktarlarda oynama yapabilirsiniz. Toplam miktarı da kişi sayınıza göre artırabilir ve azaltabilirsiniz.
Aşırıya kaçılmamalı
Her yararlı şeyin azı karar çoğu zarardır. Lohusa şerbetinin tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Bilinen çok fazla zararı olmasa da alerjen bünyeler eve şeker hastalarına dikkatli kullanımı önerilir. Yararlı içecek diye bilinçsizce tüketilmemelidir.