GündemGeçici izinle çevreye zarar

Geçici izinle çevreye zarar

17.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre yatırımını tamamlamayan özelleştirilmiş termik santrallerin durumunu inceleyen İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği’nden uzmanlar, çevreyi tehdit eden işletmelerin faaliyetlerine devam ettiğini belirlediler.

Geçici izinle çevreye zarar

MERT İNAN İstanbul -  Yapılan incelemeler sonucunda 2020 yılının başında kapatılarak 6 ay sonra yeniden açılan kömürlü termik santrallerin, halen çevre yatırımlarını tamamlamadan geçici izinlerle çalışmaya devam ettiğini tespit eden uzmanlar, santrallerin çevre yatırımı olmadan çalışmaması için atılan 107 bin imzayı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teslim ettiler.

Haberin Devamı

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, “Özelleştirilen 13 kömürlü termik santral 1 Ocak 2020 ve öncesinde olduğu gibi çevre mevzuatına uyumsuz olarak kirliliğe yol açmaya devam ediyor” derken, söz konusu tesislerin tamamının toksik atıklarını vahşi depolama yöntemiyle depoladığını dile getirdi.

Toksik depolama

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı da “Çevre yatırımları eksik olan özelleştirilmiş kömürlü termik santraller arasında, Ankara Çayırhan Termik Santrali, Bursa Orhaneli Termik Santrali, Çanakkale Çan 18 Mart Termik Santrali, Kahramanmaraş Afşin Elbistan A Termik Santrali ile Afşin Elbistan B Termik Santrali başta olmak üzere Kütahya’da 2, Muğla’da 3, Manisa, Sivas ve Zonguldak’ta ise 1’er adet santral bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri başlıklı raporda, geçici faaliyet belgesi (GFB) alarak faaliyetine devam etmesine bir yıl izin erilen santrallerden, Afşin Elbistan B, Çayırhan ve Orhaneli Termik Santralleri’nin baca gazı emisyon sınırlarına uygun çalışmadığı, bu işletmelerin havayı kirleterek, toksik atık depoladıkları  öne sürülüyor. Afşin Elbistan A, Kangal Termik Soma ve Çatalağzı  termik santrallerinin de mevzuatın belirlediği baca gazı emisyon sınırlarına uygun çalışmadığı, havayı kirleterek, toksik atık depoladığı ve vahşi atık sahalarını rehabilite etmediği belirtiliyor. Raporda kül, baca gazı tozu atıklarının, atık sahasına boşaltması yasak olmasına karşın bu uygulamanın devam ettiğine yer verilirken, “Buna rağmen Çevre Kanunu kapsamında herhangi bir ceza uygulanmamaktadır” deniliyor.