01.05.2018 - 13:58 | Son Güncellenme:
Hamilelikte mide yanması sorunun normalden daha fazla olmasının sebebi yaşanılan hormonal değişimlerdir. Hamilelik sürecinde sindirim zorluğu olduğundan mide asidinin yukarı çıkması yanmaya ve reflüye sebep olmaktadır. Hamilelikte mide yanması sorunu hamileliğin ilk aylarında başlayabilir. Ama genel olarak bebeğin büyümesiyle daha sık yaşanmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de bebeğin rahim de büyüyerek iç organlara baskı uygulamasının etkisi vardır.
Hamilelikte mide yanması nasıl giderilir?
Bu dönemde özellikle ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Ya da sorun çok rahatsız edici düzeyde ise doktor kontrolü ile tedaviye başlanmalıdır. Bunun dışında bazı durumlara dikkat edilmesi de mide yanmasının azalmasına yardımcı olabilir. Mide yanmasının azalması için en önemli unsur beslenme düzenidir. Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Yemek yerken normalden daha fazla çiğnenmelidir.
Besinlerin daha rahat sindirilmesine yardımcı olunmalıdır. Mide ve karın bölgesine baskı yapmamaya özen gösterilmelidir. Daha geniş ve rahat kıyafetler tercih edilmeli ve dar pantolon tarzı kıyafetler tercih edilmemelidir.
Özellikle geceleri uyurken bu sorun daha da artmaya başlar. Bu nedenle uyurken yüksek yastık kullanılmalıdır. Bu dönemde mide yanmasının en temel sebepleri tüketilen besinler ve içeceklerdir. Bebeğinize ve size zarar verecek besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle kafein içeren ürünlerin kullanımı en aza indirilmelidir.
Hamilelik sürecinde mide yanması tedavisi
Mide yanması genellikle ilaçlarla azaltılır ve rahatlama sağlanır. Ama hamilelik sürecinde annenin kullandığı her ilacın bebeğe zararı olması nedeniyle ilaç kullanılamamaktadır. Bu dönem de eğer sorun ileri seviye de ise doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ilaç kullanılabilir. Tabi ki bu son seçenektir. Mümkün olduğunca anne adayının kendi beslenmesine dikkat ederek bu süreci aşması daha sağlıklı olacaktır. Mide yanması şikâyetleri hamileliğin ilk süreçlerinde meydana gelir ve doğuma yakın bir zamanda daha da azalmaya başlar. Bunun nedeni de bebeğin büyüyerek annenin karnındaki yerini rahat bir şekilde almış olmasıdır. Bebeğin büyümesi ile rahimin de genişlemesidir.