GündemGebelikte 26. hafta ve annede meydana gelebilecek tüm değişiklikler

Gebelikte 26. hafta ve annede meydana gelebilecek tüm değişiklikler

25.04.2018 - 10:42 | Son Güncellenme:

26 haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık olarak 30-35 cm olup kilosu da 700-750 gram civarındadır. Bebeklerin kemik gelişimi de bu haftada gelişmeye başladığından, kalsiyum ihtiyacı artmaktadır.

Gebelikte 26. hafta ve annede meydana gelebilecek tüm değişiklikler

Kalsiyum içeren gıdalar yeteri kadar tüketilmiyorsa doktorunuzun verdiği vitamin ilaçlarını kullanmalısınız. Bu haftada bebeğin tırnak, saç ve kirpikleri uzamaya başlamıştır. Bu dönemde annede çeşitli gelişme ve değişmeler gözlenir. Örneğin, bu haftada kabızlık sorunları yaşanabilir, kabızlığa karşı lifli gıdalar ve bol su tüketilmelidir. Vajinal akıntılar ve karında kaşıntılar meydana gelmektedir, ılık suyla duş alıp karnınızı nemlendirmeniz kaşıntıyı azaltacaktır. Bu dönemde anne adayında duygusal değişiklikler olabilir; korku, heyecan, endişelenme gibi dalgalanmalar normal olarak karşılanmaktadır.

Haberin Devamı

26. haftada gebelik ve rahatsızlıklar

26. haftada gebeliğinin getirdiği yorgunluk hissi artmakta olup anne adaylarının uyku düzeni bozulmakta ve endişeli bir dönem geçirmektedirler. Bu dönem, kasık ve bel ağrılarının sık yaşandığı zor bir dönemdir. Baş ağrısı da artmaktadır, baş ağrısına çözüm olarak alın üzerine soğuk ve ıslak mendil konulabilir. 26. hafta gebelikte anne adayında unutkanlıklar görülebilir, bu durum hamilelik sonrası normale dönecektir. Vücutta zaman zaman kramp ve kasılmalar meydana gelmekte olup bu sıkıntılara karşı egzersiz yapılmalı, kalsiyum ve potasyum içeren gıdalar ve içecekler tüketilmelidir.

Anne adayında sağlık kontrolü

26. hafta gebelik döneminde anne adayında normalin dışında bir olumsuz gelişme yaşanırsa doktorunuza başvurunuz. Kanama gelmesi, ateşinin 38 derecenin üzerinde seyretmesi, vajinadan suyun gelmesi, tansiyon yükselmesi, bayılma gibi durumlarda acil olarak doktorunuza başvurunuz. 26. haftalık gebelikte anne adayı için en iyi uyku pozisyonu yan yatmaktır. Bu haftada anne adayı ani kalkış ve hareketlerden kaçınmalıdır.

Haberin Devamı

Anne adayında beslenme

Bu dönemde demir ihtiyacı fazla olduğundan, demir vitamini için gerekli gıdalar tüketilmelidir. Anne adayı bu dönemde bol su tüketmeli ve açlık hissi başladığında, badem, ceviz, fındık, incir gibi gıdalar tüketmelidir. Annenin en iyi şekilde beslenmesi bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin hayatı annenin beslenmesi ve tükettiği gıdalara ve suyu yeterince tüketmesiyle doğru orantılıdır. Anne adayları hamilelik boyunca acil durumlara ve her türlü olumsuzluklara karşı tedbirli olmalıdır. Hemoglobin düzeyi için test yaptırılması gerekmektedir.

Yazarlar