08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
GENCAY ALTAY Gaziantep
Geçen hafta gerçekleştirilen 25 ülkeden 150 ressamın katıldığı 6. Uluslararası Altın Fırça Suluboya Festivali dünyanın önde gelen suluboya sanatçılarını bir araya getirdi. ‘Sanat Yoluyla Sevgi, Barış ve Hoşgörü’ sloganıyla Gaziantep’ten dünyaya evrensel barış ve sevgi mesajları iletmeyi hedefleyen festival, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası kamuoyundaki kültürel, turistik ve siyasi tanıtımına olumlu katkılarda da bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Uluslarlararası Suluboya Derneği (IWS) işbirliğinde gerçekleştirilen festivalde sanatçılar Gaziantep’in tarihi, turistik ve kamusal alanlarına ziyarette bulundu ve şehre dair edindikleri izlenimleri suluboya resimleriyle tuvale aktardılar. Önceki gün Zeugma Müzesi’nin açık alanında ise festival kapsamında sanatçıların kolektif bir performansı yer aldı. 30 metrelik kâğıda Gaziantep’in yöresel yemeklerini, tarihi-kültürel dokusunu ve turistik yapılarını resmeden sanatçılardan Liu Yi ve Amit Kapoor ile festival ve Gaziantep üzerine konuştuk.
Portrelerde Türk kadını
Balerin portreleriyle tanınan Çinli suluboya ressamı ve aynı zamanda Uluslararası Suluboya Derneği Çin temsilcisi Liu Yi, Gaziantep ve Türkiye’nin sanatına olan etkisine vurgu yaptı: “Çizdiğim balerin portrelerine Türk kadınının karakteristik yüz hatlarını yerleştirmeyi düşünüyorum bundan sonra. Türk kadını Doğu ve Batı sentezini temsil ediyor ve bence bu çok ilham verici.”
‘Sanat sevginin sözcüsü’
Suluboya sanatının 4-5 yıl öncesine kadar yok olma tehdidi altında olduğunu ancak Uluslararası Suluboya Derneği’nin bunu değiştirdiğini belirten Hintli sanatçısı ve derneğin Hindistan temsilcisi Amit Kapoor ise organizasyonda yürütülen çalışmalardan şöyle bahsetti: “IWS olarak Hindistan’ın çeşitli eyaletlerini ziyaret ederek, suluboya sanatıyla ilgilenen gençlerde bu alana karşı farkındalık yaratmak adına atölye çalışmaları düzenliyoruz.” Yaklaşık 25 yıldır suluboyayla resim yapan Kapoor, Gaziantep’te düzenlenen festivalin birlik ve beraberlik duygularını artırdığına da değindi: “Buraya birçok ülkeden sanatçılar geldi, ‘Sanatımızla hepimiz biriz, hepimiz eşitiz’ demek için. Çünkü sanat sevginin sözcüsü...”
‘Eserlerimizi iade etsinler’
Zeugma Müzesi’nin yeni tamamlanan Bizans Salonu’nun açılışını gerçekleştiren ve müzede sergilenen seramikleri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte gezen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tur sonrası gazetecilerin ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin kayıp parçalarıyla ilgili bir sorusu üzerine, şu sözleri kaydetti: “Arkamızdaki mozaikler arasında boşluklar görüyorsunuz. Bunlar aslında şu anda ABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Üniversitesi’nde sergilenen ve buradan götürülen parçalardır. Buradan üniversitenin yönetimine, oradaki bilim insanlarına bir çağrıda bulunuyorum. Bir üniversiteyi bu şekilde anmaktansa buraya teşekkür levhası koymayı ve tüm dünyaya bu şekilde ilan etmeyi tercih ederiz. Lütfen Zeugma’dan sökülüp götürülerek orada taban mozaiği olarak sergilenen eserlerimizi iade etsinler.” Avcı, kayıp mozaik parçalarının ülkeye iade edilmesi sürecinin yönetimiyle ilgili olarak Milliyet’e yaptığı açıklamada ise “Bu konuda Amerika’da yaşadığımız başka örnekler de var. 8 Nisan 2017’de New York’ta Christie’s Müzayede Evi’nde Anadolu’dan götürülen bir Kilia İdolü’nün satışa çıkarılması... Başlattığımız dava süreci devam etmekte. Amerika’da yer alan Bowling Green Üniversitesi ile ilgili olaraksa mahkemeye gitmeden önce onları diplomatik bir dille uygun bir lisanda uyaracağız. Söylediklerimiz üniversitenin mütevelli heyetine ve rektörüne olabildiğince ulaştırılacak. Orada bir kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışılacak. Bunlardan sonra sonuç alamazsak da kurumu mahkemeye vereceğiz” sözlerini kullandı.