GündemGastrit neden olur?

Gastrit neden olur?

19.04.2018 - 13:09 | Son Güncellenme:

Gastrit mide ağrısı ve hazımsızlık şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mide içindeki mukoza tabakasının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlık ihmal edildiğinde ve gerekli tedavi uygulanmadığında mide kanserine bile yol açabilir. Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri dahil olmak üzere gastrit hakkında bilmek istediğiniz her şey yazımızda...

Gastrit neden olur

Gastrit Belirtileri

En çok yaşanan belirti mide ağrısıdır. Bunun dışında sürekli bir hazımsızlık, karın ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma, dışkıda koyu renk hali gibi durumlar yaşanır. Akut ve kronik olmak üzere iki tip gastrit vardır. Her ikisinde de ayrı belirtiler görülür. Kronik gastritte mide bulantısı, mide ağrısı ve şişkinlik durumları varken akut gastritte midede yanma ve kusma görülür.

Haberin Devamı

Gastritin Nedenleri

Gastrit çoğu zaman bakteriyel bir enfeksiyon sonrasında ortaya çıkar. Bunun dışında yanlış beslenme alışkanlığı, stres, sigara, alkol kullanımı gastrite neden olur. Mesela sigara kullanmak asit salgısını arttırır bu asit salgısı da gastrite neden olur. Genelde her hastalıkta stres başlıca kaynak olsa da gastritte stresin etkisi ön plana çıkar. Stresli kişilerde asit fazla salgılanır ve böylelikle de risk artar. Kullanılmak zorunda olan bazı ilaçlar da gastrite neden olabilmektedir.

Gastrit Tanısı Nasıl Konulur ?

Bu şikayetin uzmanı bir gastroenterologdur. Tanıyı koyabilmesi için hastanın şikayetleri adım adım incelenir. Endoskopi yöntemi ile midesine ince bir boruyla girilerek sorunlar görülür. Ve teşhis konularak ilaç tedavisine başlanılır. Genelde tanı konulurken hastanın tükettiği besinler özellikle incelenir ve bunların arasında asitli ve kafeinli içeceklerin kullanım dozu araştırılır.

Gastrit Tedavisi

Gastrit mutlaka erken dönemde tedavi yoluna gidilmesi gereken bir hastalıktır. Belirtilerin bir ya da birkaçı ile karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana görülmesi şarttır. Gastrit her yaşta görülen bir hastalık olduğundan kronikleşmemesi adına dikkatli olunmalıdır. Şayet genetik yatkınlık var ise bunun sonu bazen mide kanserine kadar gidebilmektedir.

Gastrit Hastalarına Öneriler

Mümkün olduğunca stresten uzak durmalıdırlar. Sigara ve alkolü kesinlikle tüketmemelidirler. Kızartma ve yağlı yiyeceklerden, baharatlardan uzak bir yemek yeme alışkanlığına dönmelidirler. Gazlı içecekleri hayatlarından çıkarmalıdırlar. Zeytinyağı, taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelidirler.